Cum s-a ajuns la aceasta reducere in plin scandal al preturilor intre petrolisti si soferi?

Statul a renuntat incepand de astazi sa incaseze taxa de 1 cent pe litru de la companiile petroliere.
 
Asta nu s-a vazut insa, asa cum era normal, la toate statiile de benzina pentru ca unii benzinari au vandut in continuare la preturile vechi.
 
Exista intr-adevar si companii care au ieftinit astazi carburantii si au  vandut  fiecare litru cu preturi de pana la 4 bani mai mici, iar la unele sortimente de motorina pretul a scazut sub 5 lei adica echivalentul unui cent pe litru, pe care petrolistii erau obligati sa il plateasca catre stat, in contul datoriilor istorice acumulate de fosta Companie Nationala a Petrolului.
 
Explicatia celor care nu au redus preturile este ca au ramas cu benzina in stoc pentru care au platit deja taxa. Cat despre o noua reducere a preturilor nici vorba, spun benzinarii.

Aproximativ 500 de benzinarii din toata tara nu au scazut astazi pretul, iar castigul benzinarilor depaseste 53.000 de euro. Adica bani adunati doar din centul pe litru care nu a fost scazut din pret. 
 
In schimb, soferii nu vor simti prea mult aceasta ieftinire. La un plin, economia este de doar 1,5 lei. 
 
"Reducerea de pret pe care am operat-o poate fi considerata mai mult un gest de responsabilitate sociala, nu ca profitul ne-ar permite acest lucru", a explicat pentru ProTV Titov Buzescu, vicepresedinte al Rompetrol.

Intrebat daca mai este loc de o scadere de pret, oficialul a raspuns: "In niciun caz!"
 
Companiile petroliere spun ca aceasta taxa se plateste odata cu iesirea combustibilului din rafinarie si ca taxa trebuia scoasa de mai mult timp din pret.
 
Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil in Romania, arata ca taxa ar fi trebuit si putea sa fie scoasa inca de acum trei ani.

"Intr-o tara saraca presiunea este in primul rand asupra consumatorului", a explicat Tampiza.
 
Cel mai ieftin sortiment de benzina se vindea astazi cu 5,02 de lei, iar cel de motorina cu 4,94 lei.
 
Ce s-a intamplat

Taxa de un cent pe litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminata printr-o circulara transmisa ieri de Ministerul Economiei catre companiile petroliere.

Numai ca unele firme au eliminat taxa mai tarziu sau inca nu.

Rompetrol a anuntat inca de luni seara ca va reduce, incepand de marti, preturile benzinei si motorinei cu 0,03 lei/litru.

La fel si OMV Petrom, care a ieftinit carburantii cu 0,04 lei/litru.

"Rompetrol Downstream va reduce de maine, 25 ianuarie, preturile de referinta la carburantii comercializati cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminarii de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere", au anuntat luni seara oficialii Rompetrol.

Dupa ei, a venit si reactia celor de la OMV Petrom.

O ieftinire mai mare a fost pusa in practica de MOL Romania. In medie aceasta a fost de 5 bani pe litru si s-a produs in jurul pranzului, dupa cum au declarat pentru incont.ro oficialii companiei petroliere.

Benzina 95 de la MOL variaza intre 4.95 lei la Constanta (cel mai ieftin) si 5,09 lei, iar motorina Tempo de la 4,90 lei la Targu Secuiesc (cel mai ieftin) si 5,03 lei.

O reactie au avut si cei de la LukOil, care au ieftinit tot de marti cu 4 bani pe litru.

"A fost trimis ordinul catre statii astazi. Preturile de pe site nu sunt actualizate inca. Deocamdata, sunt de vitrina", a explicat pentru incont.ro Constantin Tampiza.

O alta explicatie furnizata de reprezentantii companiilor de petroliere este ca au ramas cu stocuri de benzina si pana cand nu le vor termina, preturile nu pot sa scada.

De ce nu mai plateste taxa de un cent pe litru de benzina sau carburant

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinariei Petromidia, o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.

Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.

Citeste si:

Cat costa sa ai o masina noua: intre 124 si 864 de euro se duc lunar pe benzina, asigurari si taxe! Vezi TABEL!

Ce distanta parcurg cu masina un roman, un grec si un francez, daca alimenteaza cu banii dintr-un salariu minim

Cum ajungem sa platim o benzina atat de scumpa, desi avem resurse de petrol