Presiunile de la job cresc pe zi ce trece, cerintele sunt din ce in ce mai mari, iar cum intri pe usa de la birou, stresul da startul la proba de viteza, viitorul pare negru si nu roz, asa ca ia masuri ca sa nu fie prea tarziu!

Ai auzit inclusiv de oameni care au murit la serviciu din cauza stresului si te-ai speriat? Trebuie sa stii ca nu se moare atat de usor si dintr-un simplu stres si ca exista atat stres pozitiv, cat si si stres negativ.

Letitia Bucur, medic primar in medicina muncii, si Petronela Braha, psiholog, ambele angajate ale retelei de  clinici private MedLife, spun ca "in prezent, se face distinctie intre eustres ("stresul pozitiv") ce determina incordarea si mobilizarea organismului pentru a trece la actiune, absolut necesar pentru orice activitate, inclusiv cea profesionala, si disstres ("stresul negativ"), cu toate conotatiile sale negative, ce poate induce stari patologice".

Medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU, crede ca, in Romania, oamenii sunt foarte stresati pentru ca pun prea mare pret pe partea materiala. "Partea materiala nu este singura din viata. Pentru unii, banii sunt un stres continuu si coboara cat mai jos in lupta dupa ei", explica Wargha Enayati.

El adauga ca este absolut necesara detasarea de stresul cotidian. "Sunt trei componente foarte importante: munca, familia si viata spirituala. Pe toate trei trebuie sa le echilibrezi si nu sa te preocupi de una mai mult de cealalta", explica fondatorul CMU reteta sa.

Daca insa te simti din ce in ce mai stresat la serviciu, ti-am pregatit mai jos mai multe sfaturi pentru combatere. La fel si daca angajatii tai sunt din ce in ce mai stresati, iar randamentul lor a scazut ingrijorator! ATENTIE: Daca nu iei masuri, se poate ajunge la oboseala cronica si surmenaj!

A. Daca esti angajat:

Ce ai putea face tu ca angajat care incearca sa reziste in criza pana la momentul in care piata muncii isi mai revine si vei putea gasi o companie mai potrivita? Avem cateva solutii!

- Este foarte important sa iti ierarhizezi obiectivele pe o perioada limitata (zi, saptamana, luna, trimestru, an) in obiective majore si minore, cotand realizarea lor cu un punctaj proportional, asa incat realizarea unui obiectiv major sa fie compensata de neindeplinirea mai multor obiective minore si invers. Apoi, sa iti planifici eficient timpul si sa faci ceva din placere cel putin o data pe saptamana (mininum o data pe zi, atunci cand resimti mai acut stresul).

- Este la fel de important sa iti rezervi in fiecare zi un moment de liniste si sa realizezi un echilibru intre munca/recreatie, familie/societate si odihna. O alta conditie ca sa fii mai relaxat este sa dormi 7-8 ore pe noapte cel putin de doua ori pe saptamana, daca nu reusesti chiar toata saptamana. Sa folosesti procedee de relaxare, fie ca te inspiri din reviste sau de pe Internet, fie ca mergi la sala sau la salonul de infrumusetare.

- Apoi, esti mai putin stresat daca oferi si primeste cu regularitate afectiune si daca iti discuti dificultatile cu altii, conditie in care vor trebui cultivati (cautati) prietenii carora sa le poti face confidente. Mai mult, incearca tot timpul sa cultivi trairi si sentimente pozitive si sa recurgi la umor ori de cate ori poti.

B. Daca esti angajator:

Daca ai o companie si angajatii tai sunt din ce in ce mai stresati, fie din cauza ca ii stresezi tu, fie pentru ca lucreaza intr-un mediu din ce in ce mai dificil, trebuie sa stii ca starea lor de spirit nu nu trebuie in nici un caz ignorata, deoarece se va reflecta negativ asupra firmei.

Cum iti dai seama ca angajatii sau subordonatii tai sunt tot mai stresati? In primul rand, vor scadea eficienta si productivitatea muncii, va creste numarul de erori, accidente de munca si imbolnaviri, deci si absenteismul si se va amplifica riscul de conflicte in colectiv si cu factorii de conducere.

In acelasi timp, vor scadea fidelitatea si loialitatea angajatilor tai, care pot ajunge pana la procese, sabotaje (inclusiv defectari si scurgeri de informatii catre concurenta si catre mass-media, atentate). In cazuri foarte grave, se pot inregistra in randul acestora tendinte suicidare sau homiciduri etc.

Daca vrei sa rezolvi macar o parte din probleme, ai mai multe variante!

- Poti, de exemplu, sa apelezi la un psiholog care sa depisteze factorii de stres din colectiv si sa ofere consiliere. Mai departe, ar trebui sa revii asupra sarcinilor deja impartite si sa incerci o reorganizare a muncii. Este foarte importanta normarea corecta a muncii si o politica rationala de resurse umane, pentru a evita momentele de supraaglomerare si supraincarcarea cu sarcini a unei parti a personalului.

- Incearca sa fii mai deschis fata de problemele angajatilor, pentru dezamorsarea din fasa a conflictelor si medierea justa si nepartinitoare a acestora, iti mai recomanda specialistii MedLife. Mai mult, trebuie sa te implici direct si sa combati atitudinile si masurile dictatoriale, abuzive, nedrepte, excesiv de autoritare, jignitoare si umilitoare ale sefilor la adresa angajatilor simpli.

- O conditie – cheie pentru prevenirea aparitiei stresului este sa te preocupi sa pui "omul potrivit la locul potrivit" si sa-i alegi pe cei care sa lucreze cu pasiune, competenta si placere in domeniul respectiv.

- Tot ca sa previi acumularea de stres ar fi bine sa incerci sa creezi o atmosfera destinsa, placuta, relaxata si chiar distractiva la locul de munca, eventual prin mutarea unor persoane care nu se pot acomoda cu restul colectivului, minimalizarea formalismului, organizarea de reuniuni, momente festive, excursii, team-building-uri si asa mai departe.

- O alta cauza a aparitiei stresului la angajati este evalurea incorecta si remunerarea preferentiala a unora sau a altora. Asadar, daca in compania ta se practica favoritismele, ilegalitatile si abuzurile la adresa angajatilor, sa nu te mire ca acestia sunt din ce in mai stresati, mai spun cei doi experti ai MedLife.

- O alta preocupare permanenta a ta trebuie sa fie pentru motivarea personalului, ideal fiind ca acesta sa fie interesat direct proportional in cantitatea si calitatea muncii efectate, prin comisioane, prime, posibilitati de avansare, acces gradual la diverse beneficii, avantaje si privilegii, recunoasterea meritelor in public (la sedinte, in presa, la "gazeta de perete") etc. Daca ai redus salariile in ultima perioada pentru ca nu iti merge chiar atat de bine in criza asta care pare ca nu se mai termina, cauta alte modalitati de recompensare.

- Este important sa urmaresti indeaproape evolutia gradului de satisfactie a personalului, compensand unele dorinte ce nu pot fi indeplinite momentan (o marire de salariu sau promovare, de exemplu), cu alte masuri, fie si minore, care sa sporeasca si confortul si bunastarea angajatilor: spatii de recreere, aparate de gimnastica, automate de bauturi si gustari, unele gratuitati zilnice (presa, fructe, cafea, dulciuri etc.), program flexibil, munca la domiciliu (acolo unde se preteaza), abonamente la sali de fitness, cluburi, crese si gradinite pentru copiii salariatilor, asigurari private de sanatate, beneficii (telefon si masina de serviciu, acces preferential la serviciile companiei), bonusuri cu diverse ocazii (tichete-cadou, petreceri cu intrare gratuita). Orice poti sa oferi din lista asta va fi bine privit, mai noteaza specialistii retelei de clinici.

Cum sa nu ajungi la surmenaj?

In criza, si angajatul, dar si angajatorul pot ajunge insa cu usurinta chiar la surmenaj si oboseala cronica. De exemplu, poti sa te preocupi de stresul angajatilor si de modalitatile de combatere si sa te neglijezi pe tine. Nu face asta!

Daca, teoretic, oboseala poate trece de la o zi la alta sau dupa cateva zile de odihna suplimentara si relaxare, surmenajul reflecta o stare mai grava si mai greu de recuperat, ce nu cedeaza la simplul repaus, ci poate necesita inclusiv tratament medicamentos si/sau consiliere psihologica si/sau concediu ori internare. Ambele sunt extrem de subiective.

Momentul lor de instalare si gradul de severitate depind de la om la om, mai explica Letitia Bucur, medic primar in medicina muncii, si Petronela Braha, psiholog, de la MedLife.

Daca oboseala este definita ca "stare de slabiciune generala datorata unui efort fizic sau intelectual intens", ar trebui sa stii ca surmenajul este explicat prin existenta unei "stari de oboseala extrema, de istovire a omului, caracterizata prin somnolenta, dureri de cap, nervozitate, scadere a posibilitatii de concentrare etc., in urma unui efort fizic sau psihic excesiv si prelungit".

Sunt si cateva sfaturi care pot parea complet inutile, dar care te vor ajuta sa ai o odihna de buna calitate. Am centralizat o serie de sfaturi de la medici britanici si americani, care iti recomanda, de exemplu, toate aparatele electronice din incapere (calculatorul, telefonul mobil, televizorul) trebuie inchise si scoase din priza ca sa poti sa dormi bine.

Incaperea ar trebui aerisita bine inainte de culcare si lumina – stinsa. Ati putea face macar o plimbare scurta inainte de culcare si incercati sa reduceti la minimum a consumul de zahar, cofeina, alcool sau fast-food.

Nu uitati de exercitii fizice!

Dupa ce ajungeti la job, nu fumati un pachet de tigari si beti trei cafele si doua cola, ca tot progresul este aruncat pe fereastra.

Incercati sa luati ziua si sarcinile cat mai usor si faceti pauze din cand in cand pentru relaxare. Mergeti putin pe afara sau macar stati 10 minute in fata unei ferestre deschise, ascultati cateva minute de muzica si ganditi-va la ce lucruri minunate veti face in weekend sau mai tarziu alaturi de familie cand ajungeti acasa.

Ce spun legile de la noi?

In Tabelul cu Boli Profesionale declarabile in tara noastra nu figureaza, din pacate, oboseala si surmenajul, ci numai "sindromul posttraumatic consecutiv unor traumatisme craniene prin accident de munca". In Tabelul Bolilor legate de profesie (care oricum nu se compenseaza) figureaza si "nevroze si alte afectiuni neuropsihice induse de zgomot, vibratii, noxe chimice, suprasolicitare neuropsihica si altele", mai spun specialistii MedLife.

Ca sa nu ajungi intr-o stare critica, ia masuri din timp!