Vei putea sa te operezi in orice clinica din strainatate si apoi sa decontezi costul interventiei in Romania. Astfel, directiva va da un plus de siguranta celor care aleg sa se trateze in strainatate, dar nu stiu daca banii le vor fi returnati.

Si acum exista posibilitatea sa te tratezi in strainatate, insa doar daca interventia nu poate fi efectuata in Romania.

Astfel, noile reguli prevad ca cetatenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenta medicala transfrontaliera, daca tipul de tratament sau costurile acestuia se regasesc printre prestatiile prevazute de legislatia la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere.

Mai mult, autoritatile pot solicita ca pacientii sa obtina o autorizare prealabila pentru tratamentele care necesita un sejur peste noapte la spital sau asistenta specializata.

Orice refuz al acestei autorizari prealabile va trebui sa fie justificat pe baza unei liste de criterii si condiţii specifice, care include si mentionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.

Ce oficiali s-au tratat in strainatate

Daca pentru multi romani cu boli grave, tratamentul in strainatate este doar un vis frumos, dar de care uneori depinde chiar viata lor, exista si politicieni prefera sa se trateze in clinici din afara.

Astfel, chiar seful statului a fost operat la clinica privata AKH din Viena in urma cu 5 ani.

Tot aici sunt internati in prezent si vedeta de televiziune Teo Trandafir, Bartolomeu Anania si Monica Iacob Ridzi.

Ion Iliescu s-a tratat la clinici din Israel si Paris.

Si Emil Constatinescu s-a tratat la clinica din Pitié Salpetrie din Paris.

La Clinique du Sport din Bordeaux s-a operat fostul premier Calin Popescu Tariceanu dupa un accident de motocicleta.

Tratament pentru cei cu boli rare

O prevedere importanta a acestei directive este introducerea unei prevederi potrivit careia pacientii care sufera de boli rare sa poate beneficia de tratament in orice stat membru UE.

Si asta pentru ca exista cazuri cand un pacient este suspectat de o boala rara insa medicii din tara sa nu ii pot pune un diagnostic precis.

Noile reguli se aplica numai pacientilor care solicita tratamente in afara statului de provenienta.

In general, cei mai multi dintre pacienti prefera sa urmeze tratament aproape de casa. In prezent, cheltuielile pentru asistenta medicala transfrontaliera reprezinta unu la suta din bugetele de sanatate ale statelor membre. 

Directiva intra in vigoare in 30 de luni

Directiva a fost initiata de ministrii UE in 2003. Textul votat miercuri este rezultatul unui acord cu Consiliul, care va trebui sa-l adopte de asemenea in mod formal.

Dupa intrarea in vigoare a acestui text, statele membre vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a face modificarile necesare in legislatia nationala.

Clinici private

In Romania, 2011 poate fi anul in care medicina privata va trece de la stadiul de clinica la cel de spital. Tot mai multe corporatii anunta cifre de afaceri in crestere, dar si intentia de a pune pe picioare unitati sanitare ca alternativa la cele de stat.

Deocamdata insa putini oameni isi permit un consult la particular. Asta si pentru ca statul deconteaza sub 10% din tratamente.

Intr-o cladire, pe o suprafata de 5000 de mp, va functiona un spital de pediatrie. Investitia initiala este de 10 milioane de euro, iar spitalul de copii va fi inaugurat din primavara acestui an.

Aici isi vor gasi de lucru 100 de medici si 100 de asistente. Spitalele vor fi dotate cu ATI pentru cazurile grave care pina acum erau directionate in reteaua de stat.

Investitiile se fac si in tara. Cel mai mare campus medical din Brasov se intinde pe 3000 mp, intreaga investitie de 4,2 milioane de euro, include un ambulator cu 12 specialitati, un stationar pediatric, o maternitate unde se estimeaza ca anul asta vor naste 300 de femei.

Este insa nevoie si de implicarea statului pentru ca sistemul privat costa. Iar numarul pacientilor care-si permit sa se trateze este mic in comparatie cu nevoile reale ale populatiei.

O solutie ar fi ca si in sanatate finantarea sa urmareasca bolnavul. Si asta s-ar putea face daca spitalele private ar putea primi mai mult din banii stransi din contributiile de sanatate.