"In program poate intra o persoana indiferent de faza procesului - inainte, pe timpul si dupa proces daca e stare de pericol", a declarat directorul Oficiului pentru Protectia Martorului (OPM) din IGP.

"Cei care dispun includerea sunt doar procurorii si judecatorii. Vin multe solicitari la oficiu, dar toate se directioneaza catre magistrati", a mai precizat oficialul.

Romania are legislatia si structura specializata sa o aplice. "Desi sunt voci care vorbesc despre limitele protectiei in interiorul tarii, putem asigura protectia deplina, cum s-a si demonstrat pana acum, fara incidente. Exista tari europene mai mici, care au intr-adevar aceasta problema. Unele apeleaza la noi", a declarat directorul OPM.

Daca in Germania costul protectiei asigurate unui martor este de 60 de mii euro, bugetul total alocat in Romania programelor de protectie a martorilor este de aproximativ 50 de mii de euro. Avand in vedere ca numarul aproximativ de martori protejati este de aproape 60, rezulta o medie de sub o mie de euro alocati pentru fiecare dintre acestia.

Citeste continuarea in Gandul!