"E o mare problema. Vreau sa stiti ca de se va constata ca au existat nereguli la expeditor, deci in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Vreau sa cred, sper, ca nu se va intampla acest lucru. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare in acest caz. Sper sa nu fie de la noi o etichetare falsa. Chiar daca nu discutam de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibila ca si cea de vita, dar o etichetare falsa pentru obtinerea unui castig ilegal va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile sa avem restrictii la export sunt foarte mari", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, sambata, ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in problema carnii de cal pentru lasagna, posibil importata din Romania, pentru a fi identificata cat mai repede sursa acesteia.

"Eu am cerut un raport si nu as vrea sa ma exprim inainte de raportul pe care il va prezenta presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare. Cred ca il voi primi chiar astazi si dupa aceea voi fi in masura sa va dau mai multe detalii. Eu sper sa identificam cat mai repede (sursa-n.r.), tine pana la urma de trasabilitatea produselor si de modalitatea in care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici catre celelalte piete din Uniunea Europeana", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.

Guvernul britanic a exclus duminica posibilitatea de a impune un moratoriu asupra carnii importate din UE, asa cum a cerut o deputata a Partidului Conservator, aflat la putere, avand in vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperita in produse ce ar fi trebuit sa contina vita, conform AFP.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100%- au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania.

Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins duminica aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania, a relatat AFP.