Cardurile cu cip vor putea fi folosite pe rutele judetene si intrajudete, potrivit proiectului de ordonanta al Ministerului Transporturilor. Singura conditie este ca firmele de transport sa instaleze cititoare de carduri, pentru a putea transmite datele online.

Proiectul mentioneaza faptul ca pensionarii si veteranii de razboi vor deconta contravaloarea calatoriilor direct la Ministerul Transporturilor si nu la operatorii de trasport ca pana acum. Insa, doar in decembrie anul trecut, institutia avea datorii de 160 milioane lei catre firmele de transport de persoane, reprezentand sume restante la compensatiile care se acorda in pretul biletelor pentru categoriile defavorizate.

Pensionarii si veteranii de razboi au dreptul la sase calatorii simple pe an, cu reducere de 50%. Astfel, cardurile vor contine exact acest numar de calatori si vor putea fi ridicate de la sediul Ministerului Transporturilor.

Cum functioneaza card

Toate cardurile emise vor fi nominale si vor avea codul numeric personal al fiecarui utilizator. Mai mult, va fi reinoibil anual.

Cardurile sunt valabile un an. Pe ele vor fi stocate informatii precum numarul de calatorii la care ai dreptul, cele efectuate, precum si contravaloarea acestora.

Atentie! Va trebui sa validezi cardul atat la urcarea, cat si la coborarea din vehicul. Soferii pot sa verifice daca esti posesorul de drept al cardului.

Daca folosesti cardul si nu esti pensionar sau veteran de razboi primesti o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.