Romtelecom a anuntat ca ofera apeluri gratuite de pe teritoriul Romaniei catre numerele de fix sau mobil din Japonia, decizie prin care compania spera sa contribuie la eforturile de sustinere a victimelor din Japonia, cat si a rudelor si cunostintelor acestora, care se afla in Romania, in urma cutremurului care a afectat Tara Soarelui Rasare vinerea trecuta.

Oferta se aplica de sambata si ramane valabila timp de 30 de zile, atat pentru clientii rezidentiali, cat si pentru companii.

Cutremurul de 9 grade pe scara Richter (potrivit ultimelor declaratii ale expertilor de la Institutul de Metereologie din Japonia) i-a distrus pe niponi. Seismul s-a produs in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, fiind urmat de zeci replici puternice.

Au urmat apoi inundatii, incendii si valuri tsunami. Acestea din urma au atins in unele locuri inaltimi de pana la zece metri si le-au fost fatale locuitorilor de pe coasta dinspre Pacific a Japoniei. Mai mult de 5.000 de persoane au murit si peste 10.000 au fost dati disparuti.

Din cauza cutremurului, transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost oprite in Japonia.

Totodata, cinci centrale nucleare au fost inchise. La scurt timp insa, acoperisul si zidurile cladirii reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-au prabusit. Locuitorii arhipelagului nipon s-au confruntat cu o criza nucleara majora.

Urmatoarele ore sunt decisive atat pentru centrala nucleara Fukushima, cat si pentru cei care se afla in zona de pericol. In prezent, autoritatile a numeroase tari incearca sa-si scoata cetatenii blocati in Japonia.

Citeste aici mai multe despre bilantul cutremurator al unei natiuni.

Romtelecom este o companie de telecomunicatii, care a detinut monopolul pe piata romaneasca, pe segmentul telefoniei fixe pana in 2003. In prezent, compania are peste 2,6 de milioane de abonati la telefonia fixa.

Romtelecom apartine Organizatiei Elene de Telecomunicatii (OTE), care detine 54,01% din actiuni. Restul de 45,99% din actiuni se afla posesia statului roman.

Romtelecom detine, totodata si 30% din actiunile operatorului de telefonie mobila, Cosmote Romania.