Sova nu a dorit sa faca declaratii la intrarea in sediul DNA. 

Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse, pentru ca deputatul sa nu execute o eventuala condamnare, potrivit DNA. 

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc si-ar fi folosit influenta fata de Dan Sova, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Procurorii sustin ca, in timpul intalnirii care a avut loc in acea zi, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Hrebenciuc in dosarul privind retrocedarile ilegale de paduri, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.  Hrebenciuc i-ar fi cerut sa se asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau din PSD ar fi acceptat-o. 

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanța pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii". 

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva. 

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului sau din PSD, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati. 

Cei doi ar mai fi discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege, avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". 

Dan Sova ar fi promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, in conditiile in care el nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect.  "In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului sau de partid ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina", au precizat procurorii. 

Procurorii DNA i-au adus la cunostinta si lui Viorel Hrebenciuc ca este urmarit penal, intr-un dosar care are legatura cu cel al retrocedarilor ilegale de paduri, noile acuzatii fiind de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.