Necesarul de trai in mediul urban presupune un cos minim de consum a carui valoare este de 2.273 de lei pentru o familie medie formata din „2,8 persoane”, adica doi adulti si doi copii aflati in intretinerea acestora, arata cercetatorii de la ICCV.

In mediul rural, unde o parte din produse si servicii sunt asigurate prin functionarea propriei gospodarii, valoarea acestui cos minim este de 1.831 de lei.

Studiul mai analizeaza si un alt palier de consum, cel necesar supravietuirii fizice a familiei – cosul minim „de subzistenta”. Acesta are o valoare de 1.842 de lei in mediul urban si de 1.600 de lei in mediul rural.

ICCV precizeaza ca acesta este un cos minim necesar pentru consum, pe cand Institutul National de Statistica (INS) estimeaza un cos minim deja cheltuit, subliniind astfel diferenta dintre cei doi indicatori.

„Prin metoda normativa (ICCV), consumul este normat de specialistii nutritionisti asa cum persoanele si familiile lor ar trebui sa consume pentru a fi sanatoase in raport cu efortul fizic, psihic si intelectual desfasurat de salariati si de copii, in timp ce consumul mediu lunar (INS) reflecta ceea ce cheltuie populatia, uneori fara a se respecta normele de nutritie si igiena”, precizeaza ICCV.

Definirea minimului de trai are, potrivit ICCV, doua aspecte. Cel legat de obisnuitele de consum (alimente, imbracaminte, incaltaminte, locuinta, servicii), traditie, obiceiuri, educatie si formare profesionala, dar si participarea individului si familiei sale in societate. „Toate aceste aspecte definesc minimul decent de trai corespunzator unui anumit grad de demnitate al individului si familiei sale. De la acest nivel de trai in jos putem vorbi de saracie pentru individ si familia sa”.

Al doilea aspect este cel legat de supravietuirea unei persoane, care este definit ca minim de subzistenta, de aceea elementele de dezvoltare si afirmare sociala a persoanei si familiei sale nu sunt prevazute. „De la acest nivel in jos putem vorbi de saracia absoluta”, noteaza autorii studiului.

„In viata de zi cu zi, o persoana are nevoie de adapost, hrana, imbracaminte, incaltaminte, medicamente, pentru a se mentine intr-o forma cat mai buna fizica si psihica. Insa nu trebuie neglijat si un alt aspect important acela, ca o fiinta umana este integrata in societate, iar pentru aceasta are nevoie de informatii (presa, TV, lucrari de specialitate, etc.) in timpul ramas liber dupa acoperirea orelor cu activitatea profesionala. Fiecare persoana sau familie are un consum legat direct, nu numai de sfera materialului, ci si de sfera spiritualului, deloc de neglijat. Desigur ca acest consum este in stransa legatura cu o serie de factori: venituri, profesie, locul de provenienta, traditii, obiceiuri, nivel de pregatire, educatie, starea de sanatate, etc, procesele social-economice si nivelul de dezvoltare economica atins de tara respectiva”, se mai arata in studiul citat de Mediafax.ro.

In calculul minimului de trai decent „a fost prevazut un cuantum de 10% din calculul final al cosului de consum, pentru un fond de siguranta si economie, in vederea acoperirii diverselor cheltuieli necesare in situatii neprevazute de bucurie (nunta, botez) sau de necaz (boala, spitalizare, deces) ce apar in vietile oamenilor”, se mai arata in studiul citat.