Ar scadea accizele, la fel si bugetul. Asa ca oficialii se vor gandi altadata la politicile anti-fumat si la sanatatea romanilor, acum au nevoie de bani.

In memorandumul trimis de Guvern Comisiei Europene, scrie negru pe alb ca modificarea directivei care reglementeaza produsele de tutun are un impact negativ asupra bugetului de stat si a veniturilor ministerului sanatatii.

Asa ca Romania se pronunta prin acest act impotriva interzicerii tigarilor slim, a celor mentolate, dar si a cresterii dimensiunii avertismentelor privind pericolul fumatului.

Pe romaneste, Guvernul si-a facut calculele in favoarea bugetului. "Daca s-ar interzice tigarile mentolate s-ar afecta aproximativ 20% din piata de tigarete din Romania", spune Gilda Lazar.

In fiecare an, statul incaseaza din accizele aplicate tigarilor 1, 7 miliarde de euro. In comparatie, factura anuala pentru tratarea bolnavilor de cancer pulmonar se ridica la 160 de milioane de euro, adica 10% din sumele adunate pe spinarea fumatorilor.

In aceste conditii, pare convenabil pentru stat sa nu interzica nimic. Aceasta gandire sanatoasa din punct de vedere economic nu e deloc economica din punctul de vedere al sanatatii. In ultimii 10 ani, numarul cazurilor de cancer la plamani provocat de fumat s-a dublat.

Tratamentul unui singur bolnav de cancer pulmonar costa lunar 1.600 euro. Asa ca, intr-un an, accizele platite de 60 de fumatori acopera cheltuielie unui bolnav de cancer pulmonar.

Autoritatile sanitare incearca sa-i convinga pe cei 5 milioane de fumatori sa renunte la acest viciu. Tocmai de aceea, Ministerul Sanatatii a fost de acord cu interzicerea tigarilor mentolate si slim. Insa oficialii ministerului nu vor sa comenteze pozitia oficiala a Romaniei, trimisa de guvern la Bruxelles.

In concluzie, Romania se plaseaza impotriva curentului mondial, prin care toate statele civilizate incearca sa ii faca pe fumatori sa renunte la acest viciu, din cauza cheltuielilor uriase pentru tratarea bolilor asociate fumatului.

In timp ce tari precum Australia si Noua Zeelanda vorbesc de scumpiri care sa duca tigarile la preturi prohibitive, statul roman ne multumeste ca fumam.