Asadar, persoanele care locuiesc la oras sunt supuse mai mult unor tulburari de neliniste, ingrijorare si teama decat locuitorii din zonele rurale.

Locuitorii din mediul urban sunt mai predispusi cu 39% la diferite tulburari decat provincialii, conform studiului publicat in revista Nature de catre profesorul Andreas Meyer-Lindenberg, de la Universitatea din Heidelberg (Olanda). Pentru a ajunge la rezultatele acestea, cercetatorii olandezi au folosit o tehnica de scanare numita rezonanta magnetica, pentru a examina creierele locuitorilor oraselor si pe cele ale provincililor, atunci cand se aflau sub presiune.

Primul experiement al doctorului Meyer-Lindenberg a esuat. Participantii la studiu si-au scanat efectiv capetele, insa rata de succes a metodei a fost de doar 25%. Comportamentul “urbanistilor” se deosebea putin de cel al locuitorilor din zonele rurale. Diferentele se observau in special in doua regiuni, si anume, in ceea ce priveste amigdalele si cortexul. S/a dovedit ca amigdalele provincialilor produceau mai putine globule albe, decat in cazul locuitorilor de la oras.

Amigdalele contribuie la apararea organismului fata de microbi formand globule albe, produc anticorpi si joaca rol de bariera la intrarea cailor respiratorii superioare.

Studiul a mai demonstrat urmatorul fapt: cu cat timpul petrecut intr-un oras, in copilaria unei persoane, este mai insemnat, cu atat persoana respectiva va fi mai activa, mai energica.

Ulterior, cercetatorul de la Universitatea Heidelberg impreuna cu echipa sa au facut mai multe experimente pentru a verifica rezultatele. Acestia le-au cerut apoi participantilor sa completeze mai multe teste de matematica si de psihologie.

De asemenea, cercetatorii au observat atent un grup de voluntari, pe care l-a supus unor teste de rezistenta si stres, pentru a vedea astfel nivelul de globule albe produse de amigdalele lor, precum si starea cortexului acestora. Cortexul reprezinta un invelis al parului, cuprins intre maduva centrala si cuticula exterioara.

Citeste si:

6 motive pentru care oamenii investesc prost

De ce bogatii traiesc mai mult. Care este secretul tineretii vesnice

Top 5 tari in care sa nu investesti