Ministerul Muncii a propus recent comasarea indemnizatiei care se acorda la nastere si a sumei destinate trusoului pentru nou-nascuti, rezultand astfel o suma de 350 de lei, care ar urma sa se acorde familiei la nasterea unui copil. Asa cum anunta incont.ro saptamana trecuta, prin unificarea celor doua indemnizatii, suma rezultata ar fi trebuit sa fie 380 de lei.

Diminuarea indemnizatiei a fost explicata de reprezentantii Ministerului Muncii prin faptul ca noua suma, chiar daca mai mica, se va acorda tuturor copiilor, indiferent de rang. “Prin legiferarea propunerii publicate pe site-ul Ministerului Muncii, s-ar acorda aceeasi suma pentru toti copiii, indiferent de rangul nou-nascutului. Indemnizatia are o valoare mai mica pentru ca suma alocata de la bugetul de stat pentru aceasta prestatie ramane aceeasi. Pe parcursul anului 2010 este practic imposibila alocarea unor sume suplimentare de la bugetul de stat”, precizeaza Ministerul Muncii.

Potrivit reprezentantilor Guvernului, solutia propusa este singura posibila in contextul economic actual, care sa contribuie la eliminarea discriminarilor intre copii si care sa creasca eficienta in acordarea prestatiilor sociale prin diminuarea birocratiei si a costurilor administrative.

Premierul Emil Boc preciza, saptamana trecuta, ca suma de 150 de lei, acordata in locul trusoului pentru nou-nascuti, ar putea fi majorata la 200 de lei in 2010, dar s-ar putea da doar familiilor sarace. In conditiile in care cele doua indemnizatii se comaseaza, acordandu-se o singura suma in cuantum de 350 de lei, majorarea nu mai este posibila.