Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care contin aceasta substanta, autorizate sa fie puse pe piata in Romania.

Acest lucru inseamna ca de la 1 aprilie, medicamentele care contin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin - nu se vor mai putea procura decat cu reteta.

Consiliul Europei a cerut ca metamizolul sa fie eliberat doar pe baza de prescriptie medicala, fie din cauza eventualelor reactii adverse (agranulocitoza), fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului.

In Romania nu s-au semnalat niciodata la Centrul National de Farmacovigilenta al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) cazuri de agranulocitoza.

"Atragem atentia inca o data ca in Romania nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luata de Consiliul Stiintific al Agentiei fiind numai de preventie si, respectiv, de micsorare a unui consum exagerat al acestui medicament (in 2009 se afla pe primul loc in vanzari, in 2010 a scazut la locul II)", au precizat recent reprezentantii ANM.

Atentie! Medicamentele cumparate pe Internet va pot fi fatale

Medicamentele Avandia, Avandamet si Avaglim, retrase de pe piata! VIDEO