UPDATE

Dupa discutiile cu delegatia FMI, Traian Basescu spune ca Romania si-a revizuit cresterea economica pentru 2012 la 3,5%. Astfel, prognoza economica pentru anul viitor a fost revizuita, in scadere, de la o crestere de 4,5 - la 3,5 procente din PIB.

In ceea ce priveste cresterea economica pentru primul trimestru, Basescu afirma ca vom inregistra o crestere de 0,4-0,6%. "In trimestrul I din 2011 vom avea o crestere economica de 0,4-0,6 fata de trimestrul IV din 2011. Acest lucru inseamna ca vom iesi din recesiuni, nu si din criza", explica acesta.

Basescu a mai spus ca discutiile cu delegatia FMI au confirmat ca sistemul bancar romanesc are o buna capitalizare, "destul de ridicata" si cu solvabilitate de 14,7%.

Companiile de stat, in vizor

Seful statului spune ca 2011este anul cand obiectivul major este imbunatatirea activitatilor societatilor si regiilor cu capital majoritar de stat pentru ca ele sunt "baronii economiei romanesti". "Am cerut o monitorizare Ministerului de Finante daca a crescut numarul de personal, arieratele, stocurile. In plus, mentinerea lor cu raportare la ministerele de resort nu duce la un bun control a evolutiilor lor financiare, de aceea in cel mai scurt timp vor fi trecute la Ministerul Finantelor din punctul de vedere al raportarilor financiare", adauga el.

Facturile la gaze raman la fel pana in 2015

Eliminarea preturilor reglementate la energie electrica si gaze pentru populatie nu poate avea loc mai devreme de anul 2015, mai spune aseful statului. "Punctul de vedere al meu a fost ca trebuie sa privim liberalizarea pe doua paliere, unul pentru economie si unul populatie, iar cel pentru populatie trebuie impins pana in 2015, si la electricitate si la gaze. Salariul unui roman comparat cu salariul unui polonez inca este mai mic, nu mai vorbim de comparatia cu Franta sau Germania. Trebuie sa privim realist la liberalizare", a continuat el.
 

Marul discordiei intre expertii Fondului si autoritatile de la Bucuresti par a fi societatile de stat care urmeaza sa fie privatizate sau restructurate.

Basescu insista asupra mentinerii lui 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro

La inceputul discutiilor, cand presa a avut acces, presedintele a reamintit membrilor delegatiei ca in Romania vor fi alegeri si ca problema principala ramane criza economica economica care traverseaza tara, despre care nu este convins ca a fost depasita. "Problema este criza pe care o traversam...nu sunt convins ca am iesit", a spus presedintele, adresandu-se membrilor delegatiei FMI, potrivit Mediafax.

Dar, presedintele a inteles "foarte bine" ca performanta economica este "un indicator de succes".

Presedintele Basescu s-a referit la discutiile despre zona Euro, spunand ca insista asupra mentinerii lui 2015 ca obiectiv pentru admiterea Romaniei in zona Euro.

Discutia intre presedintele Romaniei si membrii delegatiei FMI continua cu usile inchise.

Romania nu este obligata de Fondul Monetar International (FMI) sa renunte la pachetul majoritar de actiuni detinut la principalele companii care urmeaza sa fie restructurate. Ele vor ramane in proprietatea statului, dupa cum a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI,  potrivit Gandul. "Este limpede ca in momentul de fata aceste companii, cele mai importante dintre ele, vor ramane ale statului roman. Companiile-cheie din domeniul transporturilor, din domeniul energetic, vor ramane companii in care statul va avea o actiune majoritara", a declarat Tanasescu.

Reducerea CAS, amanata

In plus, Fondul Monetar International a amanat discutia despre reducerea CAS-ului pentru urmatoare runda de negociere, care va avea loc peste trei luni, chiar daca specialistii sai sustin ca economia Romaniei va creste cu peste 1,5% anul acesta, a declarat pentru ProTV si incont.ro Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Credem ca este o masura foarte buna, insa, in acelasi timp, trebuie sa vedem cum efectele noilor masuri care au fost luate in restructurarea Codului Muncii si-au produs efectele", afirma Tanasescu. El spune ca o decizie in acest sens va fi luata la urmatoarea misiune de evaluare care va avea loc peste trei luni, in a doua jumatate a anului.

In schimb, sambata presedintele a spus ca reducerea CAS nu este posibila. "Nu cred că este posibil anul acesta. Daca putem sustine cateva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident ca o putem face, marea problema este ce facem în 2012, cand trebuie sa venim si cu deficitul la 3 la sută ESA, respectiv 2,5 la sută pe cash, fac o aproximare", a explicat Traian Basescu.

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a amanat intalnirea cu presedintele Traian Basescu pentru sambata si a convocat la discutii vineri reprezentantii principalelor ministere.