La Galati, oamenii au intrat in panica de cand au aflat ca nu vor mai putea cumpara algocalmin si alte calmante ce contin metamizol, decat cu reteta. Isi fac provizii, iar farmacistii spun ca nici nu apuca sa-si umple rafturile, ca se si golesc.

La sat insa, batranele nu-si fac griji. Au ele alte leacuri pentru durere, testate din mosi-stramosi, nu le trebuie pastile. Leacurile babesti ar putea fi o solutie si pentru cei care nu au timp sa faca un drum pana la medicul de familie, dupa ce li se termina stocurile de algocalmin.

Agitatia a inceput dupa ce autoritatile au decis ca toate calmantele pe baza de metamizol, printre care Algocalmin, Quarelin ori Novocalmin nu vor mai putea fi cumparate fara reteta.

Restrictiile intra in vigoare peste doua saptamani. Decizia a fost luata de Agentia Nationala a Medicamentului, dupa ce studii de specialitate au aratat ca substanta activa din aceste calmante, metamizolul, poate duce la aparitia unei boli grave, agranulocitoza. Este vorba de o boala grava care se manifesta prin scaderea celulelor neutrofile din sange si care duce la scaderea imunitatii.

In Romania, exista 13 calmante din categoria celor mai consumate care se afla de ani de zile in topul vanzarilor cu milioane de cutii si care, de la 1 februarie, incep sa fie vandute pe reteta.

Vorbim despre Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, , Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.