Pretul energiei electrice

De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.

Oficialii ANRE spun ca pentru o factura lunara medie de 40 de lei, aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea la 1 ianuarie va fi de 4 lei. 

Accize

Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana, este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro. 

De asemenea, Guvernul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.  Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi. 

Pretul gazelor pentru populatie

Pretul gazelor pentru populatie este programat sa urce cu 10% in 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie si cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, anuntat de ANRE. 

taxa auto

Taxa de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor, va fi din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, Executivul urmand insa sa analizeze aceasta situatie. 

Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate

Anul 2013 vine si cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate - documentul de identificare al fiecarui pacient in sistemul de sanatate. Fiecare persoana de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit in prima parte a anului viitor de catre medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de catre Casa de Asigurari de Sanatate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sanatatii. 

Plata TVA la incasare

Incepand cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusa si plata TVA la incasare , care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligati sa aplice aceasta decizie sunt cei cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei. 

Taxe locale

In ceea ce priveste o crestere in 2013 a taxelor si impozitelor locale cu inflatia cumulata pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba in prima sedinta din luna ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.  In urma cu doua saptamani, Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grila creste pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010. 

Prima Casa

Si programul Prima Casa va continua in 2013, cu garantii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel incat fondurile sa ajunga cel putin pana la mijlocul anului viitor, iar bancile care nu utilizeaza pana la sfarsitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi in 2013.