Maior a afirmat ca dezvoltarile strategice, incepand cu intrarea Romaniei in NATO, amplasarea scutului antiracheta, prezenta unor facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei, participarea cu militari in Afganistan, prezinta si riscuri, pe care SRI le analizeaza permanent.

"In mod clar si evident prezinta, dincolo de aspectele de securitate pe care le furnizeaza aceste evolutii, si anumite riscuri, pe care Serviciul le are in vedere, riscuri pe care le analizam permanent, cotidian, as spune, informatii pe care le culegem si, din perspectiva duratei pe termen mediu si lung, estimam o intensificare, o crestere graduala a pericolului terorist", a spus Maior.

Directorul SRI a subliniat ca este vorba de o perspectiva pe termen mediu si lung si ca romanii nu au de ce sa se teama in acest moment de o amenintare explicita in acest domeniu.

Romanii nu au de ce sa se teama in acest moment”, a precizat George Maior.

El a mai spus ca lupta pentru combaterea terorismului, una dintre prioritatile SRI, este extrem de complexa, mergand de la destructurarea circuitelor financiare si pana la demontarea celulelor cu potential terorist din Romania.

George Maior a afirmat ca anul trecut au fost expulzate din Romania cinci persoane din Afganistan care intentionau sa desfasoare activitati teroriste contra unui alt stat european.

Totodata, celulele teroriste descoperite pe teritoriu romanesc aveau ramificatii care duceau spre Al Qaeda, a mai precizat directorul SRI.

Nici sursele deschise de informatii, ca Facebook si Twitter, nu trec neobservate de serviciile secrete, dar acestea sunt analizate de SRI doar daca exista vreo relevanta pentru securitatea nationala, a mai spus directorul SRI la emisiunea “Dupa 20 de ani”.

Citeste si:

Basescu: Romania nu are motive sa ridice nivelul de alerta terorista

Igas despre un posibil atac terorist: "Romania trebuie sa fie pregatita in orice moment"

Se inmultesc avertismentele despre posibile atacuri teroriste in Europa!