Oamenii opteaza pentru divorturile amiabile. In mai putin de un an de cand au intrat in vigoare, au mutat o treime dintre scandalurile conjugale de la tribunal, la starea civila.

Doi tineri, de exemplu, sunt casatoriti de doi ani, insa au decis sa iasa din hora si sa depuna documentele necesare pentru un divort fara partaj si fara scandaluri. Daca doamna pare de neclintit, sotul este extrem de afectat.\

Sotul cauta inca raspunsuri pe care le-ar fi aflat mai repede daca ar fi mers impreuna cu nevasta la un specialist. In spatele nepotrivirii de caracter stau multe probleme care se pot acutiza, de pilda, in perioada de sarbatori in care partenerii au mari asteptari unul de la celalalt.

Asa s-a intamplat si in cazul sotilor Stanciulescu. Chiar ofiterul care i-a unit in urma cu noua luni, le-a urat toate cele bune, dar pe drumuri diferite. Surprinzator sau nu, si aici barbatul este cel afectat.

Cu regret sau dimpotriva increzatori, mii de romani fara averi si fara copii minori aleg sa divorteze ieftin la starea civila. Platesc cam 10 lei si au nevoie doar de cateva hartii.

La 30 de zile de la depunerea actelor, cuplul trebuie sa revina cu o declaratie de staruinta, asta evident daca cei doi nu se razgandesc intre timp. In alte cinci zile fostii soti pleaca acasa cu certificatul de divort in mana.

In mai putin de un an de cand a fost introdus divortul administrativ, o treime dintre cazuri, adica aproape 10.000 de cupluri, s-au mutat din instanta in primarii. Fenomenul a golit partial buzunarele avocatilor, dar le-a umplut pe cele ale notarilor.