"Blejnar Sorin, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Comanita Viorel, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist", se mentioneaza in rechizitoriul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata pe acestia, alaturi de sotii Radu si Diana Nemes si de alte persoane, scrie Mediafax.

In cadrul grupului evazionist, mai spun anchetatorii, sotii Nemes "aveau rolul de coordonare a intregii activitati infractionale, fiind autorii planului, cei care au avansat resursele necesare si principalii beneficiari ai sumelor obtinute din evaziune".

Anchetatorii arata ca Radu si Diana Nemes, George Guliu si SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

DNA mai subliniaza ca desi Blejnar si Comanita au primit informatii precise privind modul in care grupul evazionist frauda bugetul de stat, operatiunile cu produse accizabile ale firmei Excella Grup Real nu au fost controlate de organele vamale sau au fost verificate doar formal.

Procurorii mai precizeaza in rechizitoriu ca, potrivit probelor din dosar, ineficienta controalelor nu a fost urmarea unei organizari defectuoase a activitatii, ci a unei actiuni intentionate a lui Blejnar si Comanita, pentru a-i ajuta pe membrii grupului evazionist.

Fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar si sotii Radu si Diana Nemes au fost trimisi in judecata, pentru fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, cercetarile in cazul lui Codrut Marta fiind continuate intr-un alt dosar.

La inceputul lunii iulie, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Radu Nemes, in stare de arest preventiv, coordonatorul grupului infractional organizat, pe sotia acestuia, Diana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, in stare de arest la domiciliu.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Sorin Blejnar, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat (in forma sprijinirii), Viorel Comanita, director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat (in forma sprijinirii) si Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul MAI - Directia Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), pentru complicitate la evaziune fiscala, constituirea unui grup infractional organizat (in forma sprijinirii) si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

De asemenea, au fost trimise in judecata 19 firme, pentru evaziune fiscal sau complicitate la aceasta infractiune, respectiv spalare de bani.

In cauza s-a dispus mentinerea masurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor trimisi in judecata, pana la concurenta sumei de 242,642,205.44 lei, in vederea recuperarii pagubei produsa bugetului de stat.

Dosarul este judecat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.