Presedintele american, Barack Obama, a apreciat sambata ca decesul presedintelui polonez, Lech Kaczynski, intr-un accident de avion este "terifiant pentru Polonia, Statele Unite si intreaga lume", transmitand "cele mai sincere" condoleante autoritatilor poloneze, relateaza AFP.

"L-am sunat astazi pe premierul (Donald) Tusk pentru a transmite condoleantele sincere ale lui Michelle si ale mele poporului polonez", anunta presedintele intr-un comunicat.

Presedintele Kaczynski, scrie el, "era un om de stat care a jucat un rol-cheie in miscarea Solidaritatea si care era foarte admirat in Statele Unite in calitate de lider devotat libertatii si demnitatii umane".

Faptul ca delegatia poloneza se deplasa la Katin pentru a comemora masacrul ofiterilor polonezi, in urma cu 70 de ani, "este o marturie a fortei poporului polonez".

"Astazi, America are inima grea", scrie in continuare Barack Obama salutand "legaturile profunde si respectuoase" ale tarii sale cu Polonia.

"Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre familia Kaczynski, catre rudele celor morti in acest tragic accident de avion si catre natiunea poloneza", continua textul.

Obama aduce un omagiu "numerosilor lideri civili si militari care au contribuit la transformarea democratica a Poloniei".

La randul sau, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a decretat luni zi de doliu national in Rusia, dupa accidentul in care au murit presedintele polonez Lech Kaczynski si alti oficiali de rang inalt de la Varsovia, in apropiere de Smolensk, in vestul Rusiei, relateaza AFP.

Un numar de 96 de persoane se aflau la bordul avionului Tupolev-154 al lui Kaczynski, care s-a prabusit intr-o padure din apropiere de Smolensk, provocand moartea tuturor persoanelor aflate la bord, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta.

Catastrofa aeriana din Rusia, in care presedintele polonez, Lech Kaczynski, si alti oficiali de la Varsovia au murit, sambata dimineata, a generat emotii puternice si un val de reactii in toata Europa, relateaza AFP.

Premierul Vladimir Putin si-a prezentat imediat condoleantele si a promis o "ancheta minutioasa" a dramei.

O saptamana de doliu national a fost decreata in Polonia dupa aceasta tragedie.

Uniunea Europeana, prin vocea presedintiei sale semestriale, asigurate de Spania, si-a exprimat sambata solidaritatea cu "populatia si natiunea poloneza in fata acestei tragedii".

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat "profund consternata", in timp ce premierul britanic, Gordon Brown, s-a declarat "socat si intristat" de moartea presedintelui Kaczynski si a sotiei sale Maria.

Lech Kaczynski "a fost unul dintre actorii cei mai importanti din istoria politica moderna a Poloniei", a declarat Brown.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat "marea sa emotie" si "profunda sa tristete".

"Inepuizabil aparator al ideilor in care credea, (Lech Kaczynski) s-a luptat intotdeauna cu convingere pentru valorile care au fundamentat intrarea sa in politica: democratie, libertate si lupta impotriva totalitarismului", a declarat Sarkozy, mentionand "tragica incercare ce a indoliat intreaga Polonie".

Moartea presedintelui Kaczynski reprezinta pentru Italia un "doliu grav", a declarat liderul Guvernului italian, Silvio Berlusconi.

Seful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a transmis "intregului Guvern al Poloniei si institutiilor sale solidaritatea fata de pierderea ireparabila a presedintelui" Kaczynski.

Presedintele ceh, Vaclav Klaus, a deplans "o pierdere imensa", dupa accidentul de avion.

"Moartea tragica a presedintelui polonez Lech Kaczynski, a sotiei sale si a altor personalitati este un eveniment oribil care m-a bulversat, m-a socat, m-a intristat si m-a lovit personal", a declarat seful statului ceh presei de la Praga.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt si-a exprimat "consternarea" dupa accident, afirmand: "Este o mare catastrofa pentru tara noastra vecina si gandurile noastre se indreapta astazi catre rudele si prietenii victimelor, precum si catre toata natiunea poloneza".

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat ca Bulgaria "impartaseste doliul Poloniei, tara prietena".

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat "profundele condoleante" poporului polonez dupa "tragedia" nationala generata de accidentul de avion.

Presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul kazah de Externe Kanat Saudabaiev a transmis "condoleante poporului polonez si familiilor" victimelor.

Liderii israelieni si-au prezentat condoleantele poporului polonez dupa "moartea tragica" a presedintelui Kaczynski, considerat un "prieten" al Israelului. Mesajele au fost trimise fara sa se astepte sfarsitul shabbat-ului, sambata seara, ceea ce este o exceptie.

Principalii lideri ai armatei poloneze au murit sambata alaturi de presedintele Lech Kaczynski. Aveti lista victimelor AICI!