In Romania, unul din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala din primele ore de viata, ceea ce necesita echipamente medicale performante si medici specializati. Nasterea inainte de termen lasa bebelusilor mai putin timp pentru dezvoltarea si maturizarea intrauterina. Printre consecinte se numara greutatea scazuta la nastere si riscul crescut de aparitie a afectiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.

Apa, al doilea element vital dupa oxigen, reprezinta 79% din corpul unui bebelus, ajuta la digestie, la absorbtia alimentelor, regleaza temperatura corpului si circulatia sangelui, transporta nutrientii si oxigenul catre celule si elimina toxinele.

In Bucuresti, trei maternitati au primit echipamente medicale de specialitate. Maternitatea Bucur a fost echipata cu un incubator performant, Maternitatea Filantropia, cu un ventilator neonatal, iar Maternitatea Polizu a primit o masa de reanimare. Aceste echipamente medicale vin in sprijinul celor peste 3500 de cazuri de nasteri inregistrate anual in fiecare dintre aceste maternitati.

“Copiii nascuti prematur au nevoie de toata grija si atentia noastra, asa cum au nevoie de cadre medicale specializate si echipamente performante. Dotarea celor 15 maternitati in cadrul campaniei desfasurate anul trecut reprezinta un prim pas al brandului Dorna in sustinerea nou-nascutilor prematur. Campania “Grija pentru copii” continua si in 2014. Nu am fi reusit acest demers fara ajutorul partenerilor nostri, Asociatia Salvati Copiii, dar si al consumatorilor care s-au alaturat initiativei”, a declarat Raluca Vlad, Brand Manager Dorna.

In tara, 12 unitati medicale au fost dotate cu aparatura medicala performanta, in functie de necesitatile sectiilor de neonatologie. De exemplu, Spitalul Judetean de Urgenta Caras-Severin a fost echipat cu un incubator si un monitor de functii vitale, Spitalul Judetean din Constanta, cu un set laringoscop, 4 Pulsoximetre si 40 de senzori neonatali, iar maternitatile din Hunedoara, Botosani si Sibiu au primit cate un incubator de terapie intensiva.

Lista maternitati dotate cu echipamente medicale in cadrul campaniei “Grija pentru copii”

Nr.
Judet

Spital
Echipament
1.     
Bucuresti
Maternitatea Bucur
1 x Incubator Atom
2.     
Bucuresti
Maternitatea Polizu
1 x Masa de reanimare Panda
3.     
Bucuresti
Maternitatea Filantropia
1 x Ventilator neonatal AVEA
4.     
Caras-Severin
Spitalul Judetean de Urgenta Caransebes

1 x Incubator Atom

1 x Monitor functii vitale Philips

5.     
Constanta

Spitalul Judetean de Urgenta Constanta
4 x Laringoscop pentru uz neonatal
4 x Pulsoximetre Masimo Radical 8
40 x Senzor neonatal Masimo 1-3 kg

6.     
Hunedoara
Spitalul de Urgenta Hunedoara
1 x Incubator terapie intensive Atom
7.     
Iasi
Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie ,,Elena Doamna,, Iasi

1 x Aparat de suport respirator Infant Flow SiPAP Care Fusion
8.     
Botosani
Spitalul Judetean de Urgenta Botosani

1 x Incubator terapie intensive Atom
9.     
Timis
Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara
1 x Monitor functii vitale Philips G30
2 x Pulsoximetru Masimo Radical 8

10. 
Bacau
Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

2 x Monitor functii vitale Philips G30
1 x Pulsoximetru Masimo Radical 8

11. 
Dolj
Spitalul Judetean de Urgenta Craiova
1 x Monitor functii vitale Philips G30
12. 
Prahova
Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti
4 x Pulsoximetru Massimo Radical 8
13. 
Neamt
Spitalul Municipal de Urgenta Roman
1 x Masa radianta de
Reanimare CosyCot + Blender
14. 
Sibiu
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu
1 x Incubator Atom

15. 
Vrancea
Spitalul Judetean de Urgenta Sfantul Pantelimon Focsani
1 x Aparat de suport respirator Infant Flow SiPAP Care Fusion

„Scopul nostru este sa reusim sa modernizam toate maternitatile din tara, astfel incat micutii veniti pe lume inainte de termen sa se poata bucura, si ei, de dreptul la viata. Pentru aceasta, insa, avem nevoie de sprijin constant din partea oamenilor si companiilor. Aceste donatii se cuantifica in vieti umane”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Organizatiei "Salvati Copiii".

In 2014, brandul de apa a extins promisiunea de sustinere a copiilor nascuti prematur si catre mamici, creand proiectul “Fereastra de Speranta”, implementat in Maternitatea Polizu, din Capitala. Geamul ce desparte camera de asteptare de salonul de terapie intensiva, unde se afla nou-nascutii prematur, a devenit suport al mesajelor de sustinere trimise de mii de romani mamelor care asteapta sa isi vada copiii. Acestea din urma petrec, in medie, 10 minute pe zi cu bebelusii lor, in rest este doar asteptare.

Compania Coca-Cola este cea mai mare companie de bauturi racoritoare din lume, ce le ofera consumatorilor peste 500 de marci de bauturi racoritoare carbogazoase si necarbogazoase. Pornind de la Coca-Cola, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai valoroase marci din lume, portofoliul companiei americane cuprinde branduri in valoare de 16 miliarde de dolari, printre care se numara Diet Coke, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, apa vitaminizata, Powerade, Minute Maid, Cappy, Simply, Georgia si Del Valle.

In Romania, Coca-Cola detine si functioneaza pe baza unui sistem propriu de productie si distributie. Sistemul este format din Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau, Coca-Cola Hellenic (CCH) Romania, care imbuteliaza si distribuie produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company in Romania.

Anul acesta, asociatia „Salvati Copiii” si-a propus sa doteze cu echipamente medicale 28 de maternitati din Pitesti, Bacau, Brasov, trei maternitati din Bucuresti, Buzau, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Petrosani si Hunedoara, doua maternitati in Iasi, Targu-Mures, Roman, Piatra-Neamt, Ploiesti, Sibiu, Vatra-Dornei, Arad si Botosani, doua sectii de neonatologie din Timisoara, Vaslui si Focsani.

Cei care vor sa sustina demersul asociatiei, de a reduce mortalitatea infantila in Romania, o pot face redirectionand 2% din impozitul pe venit, completand formularul ce poate fi descarcat de AICI.

„Salvati Copiii Romania” este membra a „Save the Children International”, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului.