Cea mai mare pedeapta a primit-o fostul primar al municipiului Piata Neamt, Gheorgeh Stefan, care va sta 6 ani dupa gratii.

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce omul de afaceri Dorin Cocos a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Totodata, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. Toate sentintele sunt definitive.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis si confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocos, precum si confiscarea de la omul de afaceri Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari si un milion de euro.

In schimb, judecatorii au mentinut sumelor confiscate de instanta de fond de la ceilalti doi inculpati din dosar, si anume de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a finalizat judecarea dosarului Microsoft, in care sunt acuzati oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

In ultimul cuvant in sala de judecata, cei patru inculpati si-au recunoscut vinovatia si au spus ca regreta ce au facut.

"Jur cu mana pe inima ca regret din tot sufletul faptele pe care le-am facut. Nu le mai pot indrepta, decat printr-o atitudine civilizata, in cazul in care ma veti condamna la munca in folosul comunitatii. Imi pare rau pentru ce am facut. Nu imi doresc decat sa fiu un om normal. Sigur nu o sa mai fac acest lucru, am gresit. Nu am vrut sa fac niciodata lucruri de felul acesta, imi doresc doar sa ma indrept ca un bun roman ce sunt", le-a spus judecatorilor Dorin Cocos, potrivit Agerpres.

Nicolae Dumitru aproape ca a izbucnit in lacrimi in timp ce le citea magistratilor de pe o foaie realizarile sale. "Am construit o societate care de 23 de ani lucreaza fara sa aiba afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de munca. Imi exprim regretul profund pentru ceea ce am facut. Simt ca mi-am dezamagit familia, prietenii si cunoscutii. Am doi baieti. Doresc sa repar raul facut", a declarat Nicolae Dumitru.

Si fostul primar Gheorghe Stefan si-a recunoscut vinovatia, desi el a refuzat acest lucru in timpul anchetei de la DNA. "Ma consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins si nu am primit bani. Vorbesc cu mana pe Biblie. Sunt vinovat pentru ca am exercitat influenta asupra lui Gabriel Sandu. Vreau sa colaborez cu organele judiciare, sa vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsa. Regret ce am facut. Daca as fi stiut legile, nu as fi ajuns in fata dumneavoastra", le-a spus Gheorghe Stefan magistratilor.

Fostul ministru Gabriel Sandu a anuntat in sala de judecata ca a depus un denunt la Departamentul de Justitie din SUA si la Ministerul Justitiei din Austria, in care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar si pe membrii gruparii conduse de Claudiu Florica.

"Eu nu inteleg cum o grupare care a pagubit statul roman cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici macar circumstante. Pana la urma, inteleg ca eu sunt singurul vinovat, desi am incercat sa fac totul legal. Ar fi trebuit sa aduc aici toate documentele si sa fac denunturile necesare pentru a fi judecati cei 10 ministri", a sustinut Gabriel Sandu.

Avocatii celor patru au cerut judecatorilor sa mentina condamnarile date de prima instanta, mai ales ca trei dintre cei patru inculpati si-au recunoscut vinovatia.

La termenul de luni al procesului, un procuror de la DNA a declarat in sala de judecata ca instanta de fond a aplicat pedepse mult prea mici in acest dosar.

"Cei patru inculpati au savarsit infractiuni grave de coruptie. Activitatea frauduloasa in care au fost implicati a fost complexa si transfrontaliera. Valoarea ridicata a sumelor de bani este extrem de importanta. Urmarile sunt extrem de grave. A fost afectata imaginea institutiilor statului si a mediului de afaceri. Apreciem ca pedepsele aplicate trebuie majorate catre maximum special", a sustinut procurorul.

In luna martie, trei judecatori de la instanta suprema au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare. In plus, magistratii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.

Sentinta a fost atacata cu apel atat de catre inculpati, cat si de procurorii anticoruptie. Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de firma in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 - 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei", preciza DNA.

In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.