Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta in cazul celorlati doi retinuti din acest dosar - Claudiu Vasilescu si Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy si Gaman ar fi primit mita. 

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman, retinuti joi seara in dosarul mitei prin contracte fictive, au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Nagy si Gaman sunt acuzati de luare de mita si instigare la uz de fals, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la spalare de bani, a precizat DNA, potrivit Mediafax.

Alaturi de ei au fost retinuti Claudiu Vasilescu si Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy si Gaman au primit mita. Vasilescu si Haller sunt urmariti penal pentru complicitate la luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Cei patru retinuti au fost prezentati, vineri, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In acelasi dosar este urmarit penal si europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticoruptie.

DNA a precizat ca Rebega este acuzat de: folosire a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial; instigare la spalare de bani; instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, in octombrie 2014, cu ocazia organizarii targului Indagra, Virgil Gaman, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), si Nagy Peter Tamas, pe atunci secretar de stat in cadrul MADR, au cerut de la persoane din conducerea firmei organizatoare (Romexpo) suma de 40.000 de euro. Aceasta suma de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 de euro a contractului incheiat intre Romexpo, in calitate de prestator, si MADR, in calitate de beneficiar, urma sa fie virata catre cei doi prin intermediul unei firme agreate de acestia.

"Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au invederat inculpatilor Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas faptul ca suma de 40.000 euro nu poate fi platita catre o singura societate comerciala, intrucat competentele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de pana la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro sa fie platita catre mai multe firme agreate de ei. Astfel, in data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpati, reprezentanti ai Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpatii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef si o alta persoana, suma totala de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Gaman Virgil-Laurentiu", mai sustin procurorii anticoruptie.

Pentru a ascunde mita, Virgil Gaman si Nagy Peter Tamas i-ar fi determinat pe administratorii firmelor respective sa intocmeasca, in fals, mai multe contracte de prestari servicii catre Romexpo, mai spun anchetatorii.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii si la mai multe firme si persoane.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca el nu a fost chemat la DNA si ca, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest parchet.