Cea mai mare pedeapsa au primit-o Cristi Borcea, fost actionar la Dinamo, si impresarul Ioan Becali. Fiecare, trebuie sa stea la puscarie 6 ani si 4 luni.

Fratele celui din urma, Victor Becali, a primit si el, 4 ani si 8 luni, iar George Copos, 3 ani si 8 luni.

Si Mihai Stoica, merge dupa gratii, 3 ani si 6 luni. Il urmeaza Jean Padureanu, si Gigi Netoiu, cu 3 ani si 4 luni.

Gica Popescu, fostul capitan al Barcelonei, a primit 3 ani, o luna si 10 zile, inchisoare cu executare.

Cristi Borcea a fost gasit vinovat de transferarea ilegala a sapte jucatori de fotbal in perioada 1999 pana in 2005. El a castigat bani negri din aceste afaceri si a produs o paguba de un 1.300.000 de dolari. Pedeapsa a fost pe masura: 6 ani si 4 luni de inchisoare cu executare.  

Ioan Becali, ca impresar, a efecuat si el opt transferuri de fotbalisti de pe urma carora ar fi creat un prejudiciu de peste 3.500.000 de dolari. Pentru asta, instanta a decis sa-l condamne tot la 6 ani si 4 luni. Inca de la termenele de judecata, Ioan Becali parea pregatit sa execute pedeapsa. 

Fratele sau, Victor, a incalcat legea numai in cazul a patru fotbalisti de pe urma carora a castigat 1.700.000 de dolari. El primit o pedeapsa de 4 ani si 8 luni de inchisoare.  

Este foarte probabil ca cei trei sa fie inchisi in penitenciarul Poarta Alba, alaturi de Gigig Becali. Cu totii si-au schimbat adresa de domiciliu in urma cu o luna si s-au mutat la Constanta.  

Mihai Stoica s-ar afla in Turcia la Belek. Acolo ar fi primit vestea ca a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare. Meme a reactionat imediat pe pagina de facebook: "Ce conteaza daca procurorii nu cer pedeapsa, conteaza ce ordine se primesc. Multumesc, Romania" 

Mihai Stoica este acuzat ca in calitate de fost director al clubului de fotbal Otelul Galati i-a transferat pe fotbalistii  Iulian Arhire si Florin Cernat. Prejudiciul in cazul lui Meme Stocia se ridica la 675.000 de dolari, spune instanta Curtii de Apel.  

George Copos , fostul patron al echipei Rapid Bucuresti, a fost toata ziua de negasit. Omul de afaceri nu a fost vazut nici acasa, nici la biroul sau de la un hotel din capitala. La termenele trecute, sustine ca este nevinovat si spera la o achitare.

Copos a fost condamnat la 3 ani si opt luni de inchisoare pentru ca a transferat doi fotbalisti de la echipa pe care o patrona la altele din Turcia. Prejudiciul stabilit de instanta in cazul lui se ridica la 690.000 de dolari.  

Jean Padureanu, fost presedinte al echipei Gloria Bistrita, este internat la spitalul Elias din capitala de doua zile. Sufera de diabet si i s-a facut rau, asa ca a ramas sub supravegherea medicilor. In cazul lui, politistii il vor putea ridica numai daca doctorii isi vor da acordul.

Gica Popescu a fost si el condamnat la 3 ani o luna si 10 zile de inchisoare pentru transferuri de jucatori. Prejudiciul creat este de putin peste 1 milion de dolari.  

Gigi Netoiu fost actionar la Dinamo Bucuresti a fost condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru ca l-a vandut pe Dan Alexa de la Dinamo bucuresi la o echipa din China.  

In total, sunt 35 de ani, 2 luni si 15 zile de inchisoare pentru toti cei opt oameni din fotbal. Suma totala pe care acestia trebuie sa o plateasca pentru paguba creata statului roman sau cluburilor de fotbal este de aproape 7.500.000 euro.  

Unii analisti sportivi au vorbit despre curatenie in fotbal si despre coruptia care trebuie sa ia sfarsit. Decizia luata marti de Curtea de Apel Bucuresti este una istorica si poate marca inceputul unei schimbari in sportul cu cei mai multi fani: fotbalul.   

Cum si-au construit cei opt averi de jumatate de miliard de euro

Deveniti cunoscuti dupa ce au intrat in lumea fotbalului, si-au cladit imperiile din tranzactii imobiliare, afaceri cu energie, hoteluri sau panificatie.

George Copos s-a lansat in afaceri in 1990 cu o cofetarie si a ajuns ca in 2007 sa aiba o avere estimata la 700 milioane de euro. In 1993, a preluat echipa Rapid Bucuresti care a avut momentul ei de glorie in 2006, cand a ajuns pana in sferturile Cupei UEFA. Copos a ajuns astfel pe locul 3 in randul celor mai bogati oameni din fotbal. Are 7 hoteluri in Bucuresti, Poiana Brasov si Eforie Nord, dar si o fabrica de motoare. Iar cofetariile sale vand prajituri de 5 milioane de euro pe an.

Copos a intrat in atentia procurorilor in 2006 pentru presupuse afaceri ilegale. Atunci a fost trimis in judecata pentru fals in acte si spalare de bani in cazul Loteria. Paguba adusa statului: peste un milion de euro. Apoi a fost acuzat in dosarul transferurilor din fotbal.

Cristi Borcea, dinamovist pana la moarte, este si finul lui George Becali si cunoscut ca romanul cu cea mai scumpa nunta - 1 milion de euro, in 2012. A inceput cu afaceri cu butelii si a ajuns la clubul Dinamo in 1995, unde a fost pe rand director sportiv, de marketing si a ajuns actionar. Avea un vis: Dinamo, in Liga Campionilor. La 43 de ani, fostul actionar de la Dinamo a strans o avere de 120 de milioane de euro. Detine o companie de transport pentru produse petroliere, dar si hoteluri in Bucuresti, Timisoara si pe litoral. Borcea este si proprietarul unui apartament de 600.000 de euro in Miami, oras in care a deschis un restaurant.

Mihai Stoica a fost mai intai vicepresedinte la Otelul Galati, apoi a ajuns la Steaua. A avut o viata tumultoasa alaturi de Gigi Becali. In 2005, a lovit un suporter stelist cu pumnul in gura pentru ca ar fi injurat un jucator. Barbatul s-a ales cu buza sparta. In 2007, a demisionat din functia de manager al clubului Steaua, dar s-a intors cinci ani mai tarziu. Mihai Stoica are un singur dosar penal pe numele lui, cel al transferurilor din fotbal. Nu se stiu detalii despre averea sa, dar nu si-a ascuns niciodata slabiciunea pentru hainele si masinile scumpe.

Gica Popescu, o viata de fotbalist impecabila, in care a jucat la echipe de renume ca Barcelona si Galatasaray, s-a retras cu fruntea sus de pe teren. Si-a deschis propria scoala de fotbal, iar maine candida la functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. Averea sa era estimata la 40 de milioane de euro in 2008 si a atras toate privirile cand a devenit romanul cu cea mai extravaganta casa. A vandut-o in 2011 cu 2 milioane si jumatate de euro. A fost impresar de fotbal pentru scurt timp, iar asta i-a adus condamnarea la inchisoare.

Ioan si Victor Becali au inceput sa se imbogateasca imediat dupa Revolutie, cand si-au deschis o firma de impresariat prin intermediul careia i-au vandut pe componentii Generatiei de Aur. Ultimul comision, de doua milioane de euro, a venit din transferul lui Bogdan Stancu la Galatasaray. Aceleasi afaceri care le-au adus si condamnarea de astazi. Fratii Becali numara in conturi 65 de milioane de euro si detin terenuri valoroase in Bucuresti si in Ilfov.

Gigi Netoiu a fost actionar la Dinamo Bucuresti si patron al Universitatii Craiova. A renuntat la fotbal pentru afaceri cu vinuri si turism si are o avere estimata la 15 milioane de dolari.

Jean Padureanu a condus clubul Gloria Bistrita aproape 50 de ani, stadionul de acolo purtandu-i numele, in semn de recunostinta.  Desi are cea mai mare experienta in fotbal, Padureanu este si cel mai sarac - locuieste intr-un apartament  si nu are masina. A si fost atacat in 2010, la iesirea din blocul in care locuia. A ramas fara borseta cu bani si s-a ales cu un ochi vanat.

Dumitru Dragomir despre condamnarile din dosarul transferurilor: O pedeapsa nedreapta 

Fostul presedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a postat, marti, un material pe site-ul sau oracoluldinbalcesti.ro, cu referire la condamnarile din dosarul transferilor in care sustine ca pedepsele dictate sunt nedrepte. 

"Decizia Curtii de Apel din Dosarul Transferurilor a surprins pe toata lumea si a intristat multi oameni de fotbal. Printre cei mahniti de condamnarile cu executare primite de toti cei acuzati in acest dosar ma aflu si eu. Am colaborat profesional cu majoritatea celor care vor merge dupa gratii si pot sa va spun cu cea mai sincera convingere ca ei au facut mai mult bine fotbalului, decat rau. Cu Jean Padureanu ma stiu de o viata si ceea ce a cladit la Bistrita, cu unele erori pe care si el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva. Copos a facut din Rapid o echipa europeana, cu mari investitii personale. Cristi Borcea si MM Stoica au facut performanta la Dinamo, respectiv Galati, Steaua si Urziceni. Uitati-va ce au ajuns Dinamo si Urziceniul fara ei, deci au fost oameni competenti. Si Gigi Netoiu a facut treaba pe unde a fost. E pacat ca un mare sportiv, Gica Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar daca au mai fost disensiuni intre noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Imi pare rau si de fratii Becali, care au adus in tara bani din care cluburile au trait ani buni. Le urez sanatate si forta de a trece peste aceasta decizie socanta, si sper ca apelul lor sa se solutioneze favorabil", a scris Dragomir pe site-ul sau.

Sume confiscate si obligatii de plata stabilite de instanta pentru condamnati

Cei opt condamnati in Dosarul Transferurilor au fost obligati la plata unor sume de bani catre terti si li s-au confiscat alte sume de bani, in urma sentintei definitive dictate, marti, de Curtea de Apel, conform minutei transmise Tribunalului Bucuresti, care este instanta de executare in acest caz. 

Astfel, Curtea de Apel obliga, in solidar, pe inculpatii Cristian Borcea si Ioan Becali la plata catre partea civila Liceul cu Program Sportiv "Banatul" Timisoara a sumei de 265.000 de dolari, in echivalent in lei la cursul de schimb al BNR de la data efectuarii platii, la care se adauga dobanda legala de referinta a BNR calculata de la data ramanerii definitive a hotararii

Obliga pe inculpatul Gheorghe Copos la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 63.908 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi), calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Dulca Cristian)

Obliga, in solidar, pe inculpatii Cristian Borcea si Ioan Becali la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 609.444 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi), calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Contra Cosmin); 

Obliga inculpatul Becali Ioan la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 844.603 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi) calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Ganea Ionel)

Obliga, in solidar, pe inculpatii Jean Padureanu, Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 328.440 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi) calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Sanmartean Lucian)

Obliga, in solidar, pe inculpatii Gheorghe Copos, Ioan Becali si Gheorghe Popescu la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 2.296.097 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi), calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Bratu Florin); 

Obliga, in solidar, pe inculpatii Cristian Borcea, Ioan Becali si Gheorghe Netoiu la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 405.992 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi), calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Alexa Dan)

Obliga, in solidar, pe inculpatii Cristian Borcea si Ioan Becali la plata catre partea civila statul roman - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sumei de 164.780 lei si a obligatiilor fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi), calculate in conformitate cu legislatia fiscala, de la data scadentei obligatiei de plata si pana la data achitarii integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Mihalcea Adrian)

Curtea de Apel a decis sa confiste de la inculpati urmatoarele sume de bani: 

Gheorghe Copos - 150.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Dulca Cristian) si 40.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Bratu Florin)

Mihai Stoica - 550.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Arhire Iulian)

Cristian Borcea - sumele de 593.750 USD si de 80.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Becali Ioan - 418.750 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Contra Cosmin); 

Ioan Becali - 1.400.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Jean Padureanu - 112.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Ganea Ionel); 

Cristian Borcea - 169.667 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Ioan Becali - 1.201.667 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Victor Becali - 1.201.667 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Codrea Paul)

Cristian Borcea - 213.000 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Ioan Becali - 125.000 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Victor Becali - 125.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Mihai Stoica - 125.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistuluai Cernat Florin)

Cristian Borcea - 124.500 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Ioan Becali - 100.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Mara Bogdan)

Cristian Borcea - 32.167 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Ioan Becali - 360.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Victor Becali - 360.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Mitea Nicolae)

Jean Padureanu - 87.000 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Ioan Becali - 75.000 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Victor Becali - 75.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Gheorghe Popescu - 75.000 USD, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Sanmartean Lucian)

Gheorghe Copos - 500.007 USD, in echivalent in lei, de la inculpatul Ioan Becali - 500.000 USD, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Gheorghe Popescu - 1.000.000 USD in echivalent in lei din care se scade suma de 1.330.000 lei platita cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin)

Cristian Borcea - 29.200 Euro, in echivalent in lei, iar de la inculpatul Ioan Becali - 403.000 Euro, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Alexa Dan)  

Ioan Becali - 350.000 Euro, in echivalent in lei (transferul fotbalistului Mihalcea Adrian). 

CAB a mentinut masura sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Popescu, dispusa prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie din 17.07.2008. 

Mentine poprirea instituita asupra sumei de 116.064 lei din contul deschis de inculpatul Ghorghe Netoiu.

Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra celor 13.868 actiuni ale Asociatiei Fotbal Club Rapid Bucuresti, instituit prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, din 19.07.2008. 

Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra conturilor Asociatiei Fotbal Club Rapid Bucuresti, constituite la Banca Romana de Dezvoltare - Groupe Societe Generale, ING Bank NV Amsterdam, Banca Italo - Romena si Millennium Bank, instituit prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie din 17.07.2008. 

Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra conturilor S.C. Dinamo 1948 S.A., constituite la Emporiki Bank si UniCredit Tiriac Bank, instituit prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie din 17.07.2008. 

Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra conturilor C.S. Otelul Galati, constituite la Banca Comerciala Romana, instituit prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie nr. 48/P/2006 din 17.07.2008. 

Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra conturilor C.F. Gloria 1922 Bistrita, constituite la Banca Romana de Dezvoltare Groupe Societe Generale, instituit prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie din 17.07.2008. 

CAB obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, dupa cum urmeaza: 

Gheorghe Copos - 115.000 lei;  Mihai Stoica - 65.000 lei;  Cristian Borcea - 265.000 lei;  Ioan Becali - 315.000 lei;  Victor Becali - 115.000 lei;  Jean Padureanu - 65.000 lei;  Gheorghe Netoiu - 65.000 lei;  Gheorghe Popescu - 115.000 lei. 

CAB respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Gheorghe Popescu impotriva aceleiasi sentinte penale. Obliga apelantul inculpat Popescu Gheorghe la plata sumei de 1.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. 

Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea celorlalte apeluri raman in sarcina statului.