De la Bucuresti veneau si directivele pentru livrarea pestelui catre statele africane sau catre companii europene. Insa, cu tot succesul ei economic, aceasta uriasa industrie era de fapt un urias paravan pentru alte afaceri comandate de regimul Ceausescu.

Marile puteri stiau ca Romania pescuia masiv in oceane, in anii '80. Ca flota de pescuit a fost folosita ca paravan pentru un urias trafic cu arme, s-a stiut insa mai putin.

Cristian Troncota este istoric si profesor la Academia de Informatii a SRI. El explica jocul dublu al lui Ceausescu: "Din postura de specialisti in contraspionaj, ofiterii romani si-au folosit in anii 80 toate abilitatile de spioni, in parteneriate comerciale, si asta s-a concretizat in numeroase contracte cu statele africane". Afirmatiile sale au fost confirmate si de fostul ministru de Externe Stefan Andrei in ultimul interviu acordat PRO TV.

In anii '80, URSS era principalul partener al africanilor, asigurand 55% din capturile de peste preluate de Mauritania. Romania era al doilea partener important si sufla in coasta rusilor. Iar parteneriate asemanatoare au existat cu multe alte state africane.

Din Africa, Romania importa minereuri care nu se gaseau la noi, in schimb noi livram tarilor africane peste si produse agricole, iar apoi si armament, in contextul in care tari ca Sudan, Somalia sau Angola aveau razboaie civile si lovituri de stat.

Cititi mai multe despre implicarea fostei Securitati in distrugerea flotei de pescuit a Romaniei pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro.