Ca sa-si mentina afacerile rentabile unii patronii se plang ca trebuie sa trimita oameni in somaj sau sa-si mute investitiile in alte tari. Altii vor chiar sa inchida fabricile, asa cum se intampla la Urziceni, in Ialomita.

La 60 de kilometri de Bucuresti, la Urziceni, un investitor britanic a deschis in urma cu 10 ani o fabrica unde produce in lohn confectii pentru marci de renume. De luna trecuta de cand a crescut salariul minim cei din conducerea companiei au luat o masura radicala.

La aceasta fabrica de confectii din Urziceni lucreaza peste 350 de croitori. Odata cu inchiderea ei, cu totii isi vor pierde locul de munca. Decizia companiei de a inchide fabrica a venit ca urmare a majorarii costurilor de productie, determinata in principal de majorarea salariului minim in Romania, dar si de deprecierea lirei ca urmare a Brexit-ului. Inchiderea fabricii va avea efecte teribile in zona.

Localnic: "Va fi dezastru pentru oras si pentru comunele limitrofe. Imi pare foarte rau pentru cei care vor ramane fara loc de munca."

Localnic: "Nu vad nicio posibilitate de reangajare a acestor femei undeva. Pur si simplu nu au unde se duce, chiar nu au."

Cum era de asteptat, autoritatile locale nu au anticipat efectele si nu au solutii pentru cei care in curand vor fi someri.

Gigi Petre, prefectul judetului Ialomita: "Solutii miraculoase nu pot exista. Adica in secunda doi de cand au fost ei disponibilizati sa isi gaseasca locuri de munca. Vor duce la cresterea ratei somajului."

La Oradea, un investitor italian care are o fabrica de pantofi cu peste 900 de angajati se gandeste deja sa isi mute afacerea in alta tara.

Antonio Sargenti, investitor: "Pretul din manopera incepe sa se apropie de alta tara din vestul Europei. Ne face ca noi, incet-incet, trebuie sa ne gandim la o relocare din locul in care producem."

Oamenii de afaceri spun ca in ultimii patru ani salariul minim s-a dublat de la 700 de lei in ianuarie 2013 la 1.450 de lei in prezent. In tot acest timp angajatii nu au produs mai mult.

Dragos Rosca, reprezentant "Romanian Business Leaders": "Efectul in principal ca nu creste numai salariul minim, in mod normal daca ai crescut salariul minim incepi sa cresti si nivelul 1 de deasupra, si 2 si 3, ca deh, omul de deasupa zice 'Ce faci, lu' ala i-ai marit de la 1.200 la 1.400, nu imi maresti si mie de la 1.500 la 1.600 macar, 1.700, sa simt si eu ceva?' Si tot asa, in sus."

Dragos Dragoteanu, antreprenor: "In conditiile in care guvernantii obliga privatii sa creasca salariul minim pe economie, ce sa faca patronul? Ori isi diminueaza personalul, practic sa spunem ca din patru angajati trei vor indeplini aceleasi sarcini astfel incat sa ii poata plati la nou nivel, altfel da faliment."

In cea mai grava situatie sunt in special companiile care mizeaza pe forta de munca necalificata.