Au dezgropat vechile principii ale medicinei care pun in centrul atentiei pacientii. Le vorbesc pe limba lor cu empatie. Iar toate astea se intampla intr-un spital privat din Bucuresti, unde fondatorii, de profesie medici, iau doar salarii, iar profitul il investesc in vieti salvate gratuit si cursuri de supraspecializare pentru medicii rezidenti care vor sa ramana in tara.

Cristina Mihoc e unul din putinii rezidenti neurochirurgi care n-au plecat din tara. Sotul ei, tot medic, a plecat in Anglia cand si-au dat seama ca, financiar, nu pot supravietui. "Cel mai mult am castigat in august cand am avut opt garzi si am castigat 27 de milioane" a povestit ea. In Timisoara locuieste impreuna cu fiul lor de cinci ani si bunica intr-un apartament cu doua camere oferit de spital in care poate sta pana la terminarea rezidentiatului. Inca din vara a inceput sa faca planuri pentru viitorul profesional. Prima optiune: strainatatea.

Dar vrea sa-si creasca copilul in Romania. Sa-si cunoasca limba, traditiile. Sa fie fiul tarii in care ea a crescut. Desi aici tinerilor medici nu li se dau prea multe sanse. "Este foarte trist pentru ca nu vorbim despre repararea unei masini vorbim despre un sistem nervos si despre oameni."

2.700 de medici pleaca in fiecare an din Romania din cauza lipsurilor din sistem. Din cauza asta de multe ori medicii nu mai au timp sa dezvolte o relatie cu pacientul pentru ca doctorii ramasi nu mai au timp. "Oamenii apreciaza foarte mult atunci cand nu intalnesc un doctor, ci un om cum e Sergiu, doctorul Stoica. Asta m-a frapat la prima intalnire cu el, se spune ca la prima vedere iti faci o parere. Faptul ca e om inainte de a fio medic", a spus Cristina.

Cel despre care vorbeste este Sergiu Stoica, iar intalnirea cu el avea sa-i decida viitorul. Alaturi de alti medici si prieteni a infiintat un proiect care daca ar multiplicat la scara larga ar putea vindeca intregul sistem sanitar romanesc.

Doctorul Stoica s-a intors in Romania in 2008 dupa ce s-a specializat si a invatat in Franta si Canada. Venea dintr-un spital in care avea totul, intr-o clinica in care nu exista decat dorinta lui de a salva vieti. "Avem doar spatiu, n-avem personal, suntem numai chirurgi, n-avem anestezisti, consumabile", povesteste el. Dupa ce s-a intors in tara s-a angajat la Spitalul Marie Curie si opera pe creier copii. Lucra intr-o echipa de medici tineri, intorsi acasa care aplicau ce invatasera in straintatate: sa aiba respect pentru pacient.

Operatiile pe creier pentru pacientii adulti le facea intr-un spital privat. Acolo avea sa-l cunoasca pe cel ce era director, Ionut Pătrăhău, cu care la inceputul anului a pus pe picioare Brain Institute - un proiect in care tot profitul castigat de urma interventiilor chirurgicale se reinvesteste in operatii gratuite oferite pacientilor nevoiasi si burse pentru tinerii rezidenti care vor sa devina neurochirurgi. A adunat in jurul lor medici care s-au scolit sau perfectionat peste granita. S-au intors insa acasa sa aduca strainatatea in tara lor. Toata echipa e gazduita de un spital privat cu care au un parteneriat.

Anca Visan e anestezistul cu care Sergiu a pus bazele Institutului si cu care intra de fiecare data in sala de operatie. A intrat in proiect exact in clipa in care isi facea planurile sa plece in strainatate. "Cand ne-am porpus sa infiintam Brain Institute ne-am gandit sa facem un loc al nostru unde sa putem sa practicam medicina pentru oameni si sa putem sa fim foarte apropiati de ei. Sa cream un loc unde nu numai sa oferim sanatate in masura in care putem noi ca si oameni specializati in ce suntem fiecare, dar sa cream si un spatiu in care ei sa aiba un confort psihic si o siguranta" a explicat Anca.

Privindu-i, iti dai seama ca sunt la fel. Necontaminati de vechile metehne ale sistemului sanitar. Nonconformisti. Ultimul intrat in echipa e doctorul Tiberiu Maior, de la Cluj, specializat in neurochirurgie spinala. Un maestru in sala de operatii. Cald cu pacientii in afara ei.

Toata tensiunea acumulata in orele lungi de stat in sala o descarca bucurandu-se de marea lui pasiune: cursele de off-road. "Meseria de neurochirurg e stresanta si fizic si psihic. La volanul acestei masini ma detasez complet ma pot relaxa, uiti de problemele de la serviciu de problemele pacientilor", marturiseste el.

Tiberiu Maior e angajatul Spitalului Judetean Cluj, iar la Bucuresti vine cand are programate consultatii si operatii. Spune ca acesta e locul in care evadeaza profesional si ca aici e strainatatea lui. "Din pacate si, asta o spun, sistemul de stat nu e unul care sa te incurajeze sa faci performanta, nu e un sistem care sa te sprijine sa faci performanta", sustine el.

Iar doctorul Maior e parte a acestor schimbari. E unul din cei care nu-si tine stiinta doar pe el. In discursul lor nu exista ranguri academice. Tinerii medicii pun intrebari si primesc de fiecare data raspunsuri. Mihai Craciun e unul dintre cei doi tineri medici care vor fi ajutati sa se supraspecializeze in neuro-oncologie dupa care vor fi parte a echipei doctorului Stoica.

Cristina Mihoc se va muta la Bucuresti dupa ce-si va da ultimele examene de rezidentiat, la Timisoara. Mihai Craciun e deja in proiect. L-am intalnit intr-o dupa amiaza ploiasa in parc relaxandu-se dupa o zi grea. De dimineata intrase in sala cu doctorul Stoica si a ajutat la extirparea unei tumori maligne din creierul unei femei de 40 de ani care pe toata durata operatiei a fost treaza. Pe Doina am vizitat-o la spital in seara de dinaintea operatiei, in duminica in care romanii isi alegeau presedintele. Am gasit-o calma, inconjurata de fratele ei, cumnata si nepotul, Tudor. E linistita pentru ca are incredere in Sergiu Stoica.

Cea mai scumpa operatie pe creier costa 6.500 de euro, de 10 ori mai ieftin decat intr-o clinica din strainatate. Anul acesta au facut 500 si 10% dintre ele au fost gratuite. Anul viitor vor sa creasca procentrul la 25% iar in trei ani la 40%.

Respectul pentru pacient, disponibilitatea medicilor de a-i tine aproape pe tineri si de a-i invata s-au pierdut in ultimii 25 de ani, cand odata cu revolutia sistemul sanitar si-a luat libertatea de a se dezvolta haotic. Ei au reusit ceea ce statul roman n-a facut: sa aduca medici acasa sau sa-i intoarca din drum pe cei tineri oferindu-le strainatatea intr-un spital din Romania.