Judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a admis propunerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a dispus arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru o perioada de 30 de zile, din 25 februarie pana la 26 martie inclusiv.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec; infractiunea de luare de mita in legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA; infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani; infractiunea de abuz in serviciu, in legatura cu organizarea "Galei Bute", se arata in decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, instanta a respins propunerea DNA in cazul Elenei Udrea in ce priveste acuzatiile de tentativa la infractiunea de folosire de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Judecatorul a dispus emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pe numele Elenei Udrea, aceasta urmand sa fie dusa in Arestul central al Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de Elena Udrea tot la instanta suprema.

Elena Udrea a mers, miercuri dimineata, la instanta suprema, care va judeca cererea DNA de arestare preventiva a acesteia, in dosarul "Gala Bute", ea afirmand ca sunt lucruri pe care nu a vrut sa le spuna in fata procurorilor si pe care doreste sa le spuna doar judecatorilor, potrivit Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, dupa ce fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost audiata la DNA timp de aproximativ cinci ore si i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in dosarul "Gala Bute".

In dosarul "Gala Bute" sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat si el in acest dosar, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja. Senatorul PSD Ion Ariton este sub control judiciar pana in aprilie, acesta fiind obligat sa nu paraseasca tara si sa se prezinte la Politia Sibiu in zilele stabilite prin programul de supraveghere.