Benjamin Franklin, considerat primul "guru" din istorie in domeniul autocontrolului si al productivitatii muncii, spunea: "Mersul devreme la culcare si trezirea devreme il fac pe om sanatos, bogat si intelept". De atunci, trezirea la ore matinale a ramas pana in zilele noastre o calitate a oamenilor de succes, noteaza Huffington Post, preluata de Mediafax.

De-a lungul anilor, s-au scris multe articole despre beneficiile trezirii devreme - persoanele matinale au o atitudine proactiva, obtin calificative mai bune la examene, dorm mai bine si se simt mai fericite, afirma cercetatorii. Un fapt care pare sa confirme aceasta teorie este acela ca multi dintre directorii celor mai puternice companii din lume obisnuiesc sa se trezeasca inainte de ora 06.00.

Desigur, trezirea la primele ore ale diminetii nu ar trebui sa fie echivalenta cu o scadere a numarului de ore dormite in fiecare noapte. Un somn adecvat reprezinta la randul sau un element important al succesului din viata profesionala. Un numar insuficient de ore de somn a fost asociat de oamenii de stiinta cu scaderea productivitatii si cu aparitia unor efecte neplacute, precum problemele de concentrare.

Jurnalistii Huffington Post au alcatuit o lista cu obiceiurile matinale ale unor oameni de succes - contemporani sau nu - din istoria omenirii. Desi nu toti dintre ei se trezeau cu placere la ore matinale (Simone de Beauvoir chiar a spus ca ii «displace sa inceapa ziua astfel»), cu totii au recunoscut ca trezirea devreme ii ajuta sa isi inceapa ziua de munca intr-o nota pozitiva si productiva.

Barack Obama - Desi a spus el insusi ca este o "pasare de noapte", actualul presedinte american se trezeste foarte devreme pentru a face exercitii fizice inainte de a-si incepe activitatea la Casa Alba la ora 08.30 sau 09.00.

Anna Wintour - Inainte de a ajunge la birou la ora 06.45, Anna Wintour, editorul-sef al revistei Vogue, isi incepe ziua la ora 05.45 cu o partida de tenis, afirma publicatia britanica The Guardian.

Margaret Thatcher, "Doamna de Fier", renumita pentru faptul ca dormea doar patru ore pe noapte, ramanea de multe ori treaza pana la ora 02.00 sau 03.00 pentru a-si pregati discursurile oficiale, afirma BBC. Cu toate acestea, fostul premier britanic obisnuia sa se trezeasca la ora 05.00 pentru a asculta "Farming Today", o indragita emisiune de radio difuzata de BBC Radio 4.

Vladimir Nabokov - La fel ca multi alti scriitori, romancierul rus spunea ca ii placea sa scrie in primele ore ale diminetii. El a vorbit despre rutina sa zilnica, din resedinta sa de pe malul Lacului Geneva, intr-un interviu acordat publicatiei The New York Times in 1968: "Dupa ce ma trezesc, intre ora sase si sapte dimineata, scriu pana la 10.30, de obicei la un pupitru cu fata spre un colt luminos al camerei. Prima pauza de o jumatate de ora o am atunci cand iau micul-dejun cu sotia mea, in jurul orei 08.30".

Tim Armstrong - CEO-ul companiei AOL a dezvaluit pentru The Guardian ca se da jos din pat imediat dupa ce se trezeste, la ora 05.00 sau 05.15, fie pentru a raspunde la e-mail-uri, fie pentru o sedinta de exercitii fizice. "In trecut, imi incepeam ziua scriind e-mail-uri imediat dupa ce ma trezeam. Insa nu toata lumea traieste dupa programul meu, asadar am incercat sa astept pana la 07.00. Acum, inainte sa scriu e-mail-uri, fac exercitii fizice, citesc si folosesc produsele companiei noastre".

Frank Lloyd Wright - Cele mai bune idei i-au venit arhitectului intre orele 04.00 si 07.00, afirma Daily Rituals, un blog (adaptat si intr-o carte) despre rutina unor artisti celebri. "Adorm imediat dupa ce ma asez in pat", ii marturisea Frank Lloyd Wright unui prieten, potrivit Daily Rituals. "Apoi, ma trezesc in jur de ora 04.00 si nu pot sa mai dorm. Insa mintea mea e atat de limpede, incat ma ridic din pat si lucrez trei sau patru ore. Apoi, ma bag din nou in pat pentru a trage un pui de somn".

Simone de Beauvoir - Scriitoarea de origine franceza, recompensata cu premiul Goncourt pe anul 1954 pentru romanul "Les Mandarins", a marturisit ca nu era o persoana matinala. Ea a spus insa ca isi incepea intotdeauna ziua de lucru cu o ceasca de ceai, inainte de a incepe sa scrie. "Intotdeauna ma grabesc, ca sa incep sa scriu", spunea ea intr-un interviu acordat publicatiei The Paris Review, in 1965. "Intai, imi beau ceaiul, iar apoi, in jur de 10.00, incep sa scriu si fac acest lucru pana la ora 13.00".

Robert Iger - CEO-ul grupului Disney face parte si el din "clubul persoanelor care se trezesc la 04.30", spunand ca prefera sa se trezeasca atat de devreme pentru a profita de cateva ore de liniste. "Este o parte a zilei in care pot sa imi reincarc bateriile", declara Robert Iger pentru The New York Times in 2009. "Fac sport si imi limpezesc mintea si ma pun la punct cu ce se mai petrece in lume. Citesc ziare. Citesc e-mail-uri. Ma uit pe internet. Ma uit putin la televizor si fac toate aceste lucruri in acelasi timp".