Legi haotice, imobile facute la intamplare si autoritati indiferente ne pun viata in pericol. De astazi incercam sa raspundem la intrebarea: in Romania, exista viata dupa cutremur?

Chile, tara care ne-a uimit recent, cand un cutremur de 8,8 pe Richter a facut pagube minore si 700 de morti. Care sa fie secretul chilienilor? Si, mai ales, ce s-ar fi intamplat in Romania dupa un astfel de seism?

Cand s-a zguduit Chile, cutremurul a fost de 500 de ori mai puternic decat cel din Haiti. Numarul victimelor si amploarea pagubelor au fost insa de 300 de ori mai mici. In Turcia, Pakistan sau China, cutremure de 7 grade au facut cladiri praf si pulbere, in Chile, la 8,8 grade, blocurile... s-au indoit!

La asa forta distructiva, Romania ar fi fost ingenuncheata, ingropata in moloz, recunosc toti specialistii nostri. Care e secretul chilienilor? Cum reusesc ei sa ridice constructii care nu cad la cutremure si ce ar trebui sa invete autoritatile romane de la ei? Veti afla, pas cu pas, in cadrul unei campanii a Stirilor Pro TV.

Chilienii stiu sa construiasca poduri sau zgarie-nori care raman in picioare chiar daca sunt zguduite zeci de secunde cu o intensitate uriasa de 8,8 pe Richter, distrugatoare pentru Romania.

Ar fi posibil ca Romania sa reduca numarul de victime in cazul unui cutremur devastator, daca ar aplica modelul anti-seismic chilian?

De pe Muntele San Cristobal, aflat la 500 de metri deasupra orasului, se vede toata urbanizarea excesiva pe verticala. Este uimitor cum rezista Santiago cu atatea cladiri turn, in conditiile in care a trecut peste un cutremur extrem de puternic si a avut 400 de replici in doar trei saptamani.

Chilienii isi permit astazi sa fie linistiti, la 50 de ani de la cel mai puternic cutremur masurat vreodata pe pamant: 9,5 pe scara Richter. Dupa ce si-au numarat mortii din zona Valdivia, pe 300 de km patrati, chilienii au inceput cercetarea serioasa.

Specialistii lor au inteles ca n-au cum sa imblanzeasca furia cutremurului, asa ca i-au invatat jocul.

Cladirile inalte din Santiago sunt construite in forma de piramida, dupa ce autoritatile au inteles si aplicat notiuni elementare de fizica: centrul de greutate coborat face imobilele mai sigure, iar dezvoltatorii pot obtine turnuri mai inalte si mai solide.

In plus, toate structurile moderne din capitala Santiago au fost proiectate sa "se balanseze" odata cu miscarile pamantului, avand fundatii flexibile.

In Chile, modul in care se construieste este prioritate nationala!