Firea spus că s-a ajuns să nu poată fi asigurată funcţionarea curentă, iar facturile sunt ţinute neînregistrate pentru a nu se intra pe arierate.

Gabriela Firea a declarat, vineri, că primăriile au mari probleme financiare, bugetele care le-au fost alocate fiind mai mult ”pe hârtie”.

Acum toţi suntem în faliment nedeclarat. (...) Este momentul în care nu mai poţi să asiguri funcţionare, activitatea curentă, să plăteşti subvenţiile pentru utilităţile publice şi să ţii facturile neînregistrate ca să nu intri pe arierate”, a declarat Firea, potrivit News.ro.

Primarul general al Capitalei şi-a exprimat regretul că primarii din ţară au lăsat-o anul trecut, la discutarea bugetului, să se ”lupte” cu Liviu Dragnea.

Firea a anunţat că va exista o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă şi ministurl de Finanţe săptămâna viitoare pe acestă temă.

Am vorbit cu doamna prim-ministru, am anunţat această situaţie şi la Biroul Permanent Naţional şi s-a promis o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna premier şi cu domnul ministru de Finanţe. La această oră se desfăşoară o discuţie tehnică la Ministerul de Finanţe, cu doamna secretar general şi administratorii primăriilor. Situaţia este gravă, mă preocupă mai multe acest subiect pentru că, dacă intră Primăria Capitalei în incapacitate de plată, scade automat ratingul de ţară şi s-ar putea să ajungem la Consiliul Monetar”, a mai declarat Firea.

Aceasta a adăugat că ”astea sunt priorităţile, nu să organizăm în două săptămâni un congres”.

Săptămâna trecută, deputatul Nicuşor Dan spunea că Primăria Capitalei riscă să intre în incapacitate de plată, precizând că diferenţa între cheltuielile şi veniturile Primăriei este de trei miliarde de lei.

"Noutatea e că avem execuţia bugetară pe 2018 şi concluzia este că, dacă nu se întâmplă ceva excepţional în acest an, în 2019 Primăria Municipiului Bucureşti va intra în incapacitate de plată. Lipsesc din buget 3 miliarde de lei, în sensul că în 2016-2017-2018 încasările la venit au fost 4 miliarde de lei, în bugetul pe 2019 sunt prevăzute la 7 miliarde de lei - lipsesc 3 miliarde de lei. Chiar dacă Primăria o să renunţe la toate investiţiile, tot lipseşte un miliard şi jumătate de lei care, dacă Primăria continuă în acest ritm de cheltuieli din ultimii trei ani, nu are de unde să ia şi intră în incapacitate de plată", a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

El a precizat că aceste deficienţe s-au văzut de la începutul anului, prin întârzieri de plăţi către ELCEN sau Clubul Sportiv Municipal, amânarea programului privind startup-urile - acestea nefiind întârzieri de plată care vin din întârzieri de viramente, ci o chestiune structurală - veniturile nesusţinând cheltuielile Primăriei.

"Singura soluţie este o restructurare la sânge a bugetului Primăriei Capitalei, cu tot ce înseamnă cheltuielile exagerate de care presa a scris - acei mii de salariaţi de la companiile municipale, panseluţele de la ALPAB, bunuri şi servicii, concerte şi toate acele cheltuieli inutile pentru un Bucureşti cu deficienţe structurale", a mai spus Nicuşor Dan.