Sute de mii de romani cu restante la stat sunt vizati de aceasta masura.

"Daca are datorii la bugetul de stat, la bugetul de asigurari sociale, la somaj, la sanatate are datorii si n-au fost platite si se calculeaza penalitati si se calculeaza penalitati acele persoane fizice beneficiaza de aceasta facilitate", ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu.

Este vorba despre cei care nu si-au achitat impozitul de venit sau despre angajatii platiti pe drepturi de autor care nu au achitat TVA-ul. In aceeasi categorie intra romanii care nu si-au achitat impozitele din chirii.

Cele mai mari datorii le au insa companiile. Vorbim de aproximativ 330.000 de firme care au de dat 17 miliarde de lei, adica peste 4 miliarde de euro. Acestea vor fi scutite de plata penalitatilor care ajung la aproape 600 de milioane de euro. 

"Iar cei care nu pot sa plateasca obligatii pana la sf an au posibilitatea sa plateasca pana la 30.06 dar reducerea penalitatilor va fi de doar 50%"
, Ialomitianu.

In traducere libera. Daca aveti o datorie de 10.000 de lei la care s-a adaugat o penalitate de 1000 de lei, veti fi scutiti de plata penalitatilor daca achitati datoria initiala pana pe 31 decembrie. Iar daca achitati pana la sfarsitul lui iunie anul viitor veti plati doar jumatate din penalitati, adica 500 de lei.

Aceste facilitati intra in vigoare de la 1 octombrie odata cu noul cod fiscal. Noua varianta da o mana de ajutor si firmelor mici cu pana la 3 angajati, asociatiilor de locatari si ONG-urilor. Acestea nu vor mai trebui sa depuna declaratia 112 lunar, ci trimestrial.