El a precizat ca la discutiile cu Fondul Monetar International a fost chemat sa participe si ministrul Apararii, care a primit insa un raspuns de principiu mai degraba negativ.

"Exista o initiativa pornita de la Ministerul Apararii, dar care trebuie sa acopere pensionarii militari si de la MAI si serviciile de informatii. Cei de la FMI au zis: Domne, nu suntem de acord sa deschideti problema pensiilor. Insa ceea ce eu am afirmat si ceea ce Ministrul Apararii poate sa faca in perioada urmatoare - trebuie sa luam sa calculam exact, pentru ca mare parte dintre pensionarii militari au castigat in urma recalcularii, a ramas o categorie ingusta de oameni care au avut de pierdut. Pentru acei oameni, ministrul Apararii si ministrul de Interne trebuie sa calculeze sa spuna exact cat putem sa reparam si mai ales in cat timp", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a explicat astfel ca exista cazuri in care au fost efectuate calcule gresite si au fost comise nedreptati, acestea fiind situatiile pe care Guvernul incearca sa le repare.

Guvernul a cerut FMI sa revina la pensiile vechi pentru militarii care au inregistrat scaderi de venituri in urma recalcularii aplicate incepand din 2010, dar nu si la pensiile care au crescut in urma recalcularii, adica peste 90% dintre acestea, propunere respinsa de expertii internationali.

Mai mult chiar, reprezentantii FMI ar fi amintit Guvernului ca aceste recalculari au fost admise la acea vreme in ciuda faptului ca militarii aflati acum in pensie nu au contribuit niciodata la sistemul public de pensii.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011, care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, si stabilea ca procesul de recalculare a pensiilor pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul lui 2011 si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

De altfel, Consiliul Fiscal a publicat la sfarsitul anului trecut o opinie in care arata ca pensia medie platita celor 159.000 de fosti militari, politisti si angajati ai serviciilor de informatii a crescut dupa recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe luna, desi Ministerul Muncii anticipa o reducere.