Un nou mandat european de arestare a fost emis pe numele lui Julian Assange, a declarat avocatul sau.

Potrivit surselor citate de Sky News, agenti ai Scotland Yard l-au arestat pe australianul in varsta de 39 de ani la ora 9.30 (11.30, ora Romaniei).

Site-ul WikiLeaks se afla la originea dezvaluirii a mii de documente diplomatice americane.

Catalogand arestarea drept "o manevra politica", avocatul lui Assange, Mark Stephens, a declarat ca fondatorul WikiLeaks incearca sa afle care sunt acuzatiile precise la adresa lui.

Doua femei din Suedia sustin ca au fost agresate sexual de Julian Assange cand acesta a vizitat aceasta tara in luna august. Julian Assange neaga acuzatiile.

Dupa ce va fi interogat de politia britanica, Assange va comparea in fata unei instante judiciare care se va pronunta in legatura cu posibilitatea extradarii.

Intre timp, site-ul continua dezvaluirile.

WikiLeaks: SUA lupta impotriva transferului de arme din Europa de Est catre inamicii sai

SUA lupta constant pentru a opri transferul de arme din Europa de Est catre grupari teroriste si regimuri instabile din Orientul Mijlociu, potrivit unor telegrame diplomatice americane dezvaluite in noaptea de luni spre marti de WikiLeaks, citate de cotidianul The Guardian in editia electronica.

Documentele arata oficiali americani incercand sa intervina in peste 12 afaceri cu arme la nivel international, in care au fost implicate tari ca Ucraina, Bulgaria, Armenia si China, care au vandut arme unor clienti din Iran, Irak, Yemen si sudul Sudanului. Documentele arata ca Washingtonul este tot mai ingrijorat cu privire la proliferarea armelor in Orientul Mijlociu, in cadrul unor schimburi, uneori directe, cu Guverne din state foste sovietice.

Intr-o asemenea afacere, despre care ofera detalii o telegrama de la sfarsitul lui 2009, Ministerul Apararii din Yemen a cumparat arme in valoare de 100 de milioane de dolari de la o societate-paravan a unui traficant sarb de arme in decembrie 2009. Compania, cu sediul in Cipru, are legatura cu Slobodan Tesici, un sarb aflat pe lista ONU cu persoane vizate de interdictia de a calatori, potrivit unei telegrame a Ambasadei americane la Sanaa, trimisa in decembrie 2009.

Diplomatii americani au transmis, de asemenea, informatii secrete potrivit carora Yemenul continua sa aiba contracte de armament cu tari est-europene, cu valori cuprinse intre 30 si 55 de milioane de dolari fiecare.

Washingtonul se teme ca aceste arme ar putea ajunge pe piata neagra din Yemen, despre care se crede ca ajuta la inarmarea Hamas pentru a lupta contra Israelului, putand destabiliza si mai mult aceasta tara, pe cale sa devina rapid noul bastion al-Qaida.

De asemenea, in ianuarie 2010, Ambasada americana la Sofia a avertizat Guvernul bulgar sa nu aprobe un contract aparent finantat de Emiratele Arabe Unite (EAU) privind trimiterea in Yemen a 30.000 de pusti de asalt, a 100.000 de dispozitive explozive puternice, lansatoare de grenade si munitie, de la fabrica bulgara de armament Arsenal.

Washingtonul a fost ingrijorat de rolul Bulgariei si in 2008, secretarul de Stat de atunci, Condoleezza Rice, ordonand diplomatilor din Armenia sa depuna plangere contra unui transport de arme provenind din Bulgaria, utilizate in atacuri contra fortelor americane in Irak.

Rice a ordonat, de asemenea, diplomatilor de la Beijing sa depuna plangeri cu privire la armele chineze vandute Iranului si utilizate de militiile siite contra trupelor americane in Irak. De asemenea, in noiembrie 2009, in cadrul unor negocieri de neproliferare americano-ucrainene, la Kiev, adjunctul asistentului secretarului de Stat, Vann Van Diepen, s-a plans de potentiala vanzare a unor componente de racheta balistica Iranului si a prezentat dovezi ca, la jumatatea lui august 2009, firma Ukrspetsexport a furnizat componente si armament catre Myanmar.