"Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez", precizeaza MAI.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei va continua in perioada urmatoare, a asigurat MAI.

Anterior, RFI anunta ca Franta a blocat, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea Romaniei la Schengen, cerand o reexaminare. Raportul, realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles, arata ca Romania este gata pentru a se integra in spatiul liberei circulatii.

Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie, cand se va constata daca Franta ridica sau nu vreo obiectie elementelor textului.

Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre si aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles in 2010.

Acum, toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, au explicat surse europene, potrivit RFI.

Tot acum au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia. Aceasta a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

Expertii grupului de lucru Schengen (Sch-Eval) au discutat, astazi, raportul final in care sunt incluse concluzii in urma vizitelor de evaluare facute in Romania si Bulgaria, referitoare la stadiul pregatirii celor doua tari in procesul de aderare la Spatiul Schengen.

Desi initial, Romania si Bulgaria trebuia sa fie acceptate in spatiul Schengen in martie, Franta si Germania au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care solicita amanarea aderarii.

Evaluarea privind sistemul informatic, ultima inainte de termenul stabilit pentru aderarea Romaniei la Schengen, a avut loc in perioada 6-10 decembrie si a vizat indeplinirea standardelor de catre structurile cu competente in domeniu.

Franta si Germania au cerut CE sa nu ne primeasca in Schengen!

In ciuda semnalelor pozitive pe parte tehnica, in luna noiembrie Olanda si Franta au conditionat aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen de progresele realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, respectiv in domeniile coruptiei si crimei organizate.

In decembrie, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, spunand ca intrarea celor doua tari intr-un spatiu de circulatie fara vize este prematura.

Seful diplomatiei ungare, Janos Martonyi, declara, in 10 ianuarie, la Paris, ca presedintia ungara a Uniunii Europene va face tot posibilul pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen conform "promisiunii" sale, in pofida opozitiei Frantei si Germaniei.

Cu toate acestea, intrarea celor doua tari in spatiul Schengen ar putea fi amanita pana in toamna.

Ce este spatiul Schengen?

Acordul pentru spatiul Schengen a fost semnat in 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Olanda, pentru libera circulatie pe teritoriul acestor tari.

In prezent, din Schengen fac parte 25 de state, 22 de tari membre UE (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria), precum si trei care nu fac parte din blocul comunitar (Norvegia, Islanda si Elvetia).

Citeste AICI mai multe despre spatiul Schengen!

Mai citeste si:

Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei legate de aderarea la Schengen
Ungaria este de partea noastra! Amanarea aderarii Romaniei la Schengen, dezamagitoare!
Ce scrie presa straina despre posibila blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen