In 1993, soacra Anei Rosu a deschis un proces de revendicare. Nu a prins finalul pentru ca a murit, asa ca ai ei au mostenit disputa in instanta. Oamenii sunt satui dupa zeci si zeci de termene, fara o solutie.

Din 2003 l-am reluat din nou si ne judecam si in prezent. In aceasta perioada, imaginati-va ca ne-am plimbat dintr-un tribunal in altul, din Inalta Curte de Casatie la Curtea de Apel si inapoi si tot asa”, spune Ana Rosu.

De sapte ani sta prin instante si fostul director al "Piscicolei Neamt". Omul contesta privatizarea institutiei.

"Ne-am plimbat aproape jumatate de tara, am fost la Piatra Neamt, la Curtea de Apel Bacau, Inalta Curte, intorsi la Tribunalul Sibiu, Curtea de Apel Alba Iulia si acum suntem la al treilea termen la Inalta Curte”, explica Ilie Ciutea.

Ca ei sunt mii sau poate zeci de mii de persoane, asa ca Ministrul Justitiei spune ca si magistratii au partea lor de vina.

"Resursele umane existente nu sunt folosite la maximum in unele instante si parchete, nivelul de operativitate a scazut, iar volumul de cauze a crescut”, este de parere ministrul de resort, Catalin Predoiu.

In consecinta, Predoiu promite o lege noua care sa scurteze durata proceselor.

Daca pana acum o persoana era citata si de cinci ori, la diferite intervale de timp, acum va fi citata o singura data.
Mandate de aducere se vor emite si pentru victime si pentru agresori sau martori.

Termenele se vor da la intervale de maximum o zi, doua, si nu la trei saptamani sau o luna, ca pana acum.
Cel care pledeaza vinovat scapa de un proces lung si poate primi o pedeapsa mai blanda.

In plus, se reduc si caile de atac pentru deciziile date la prima instanta. In loc de apel si recurs, ramane doar cel de-al doilea.