Atat consumatorii casnici, cat si firmele platesc in prezent acelasi pret reglementat pentru gazele produse in Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Pretul final platit de consumatori - populatie si firme - rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe.

Gazele din productia interna reprezinta o componenta a cosului de gaze. La populatie, ponderea gazelor interne in cos este mai mare decat in cazul companiilor.

De exemplu, pentru luna noiembrie, cosul pentru companii a fost format in proportie de 39,2% de gaze din import, in timp ce gazele din productia romanaeasca au acoperit 60,8% din cos.

Petru aceeasi luna, cosul pentru populatie a fost format in proportie de 94% de gaze din productia interna, iar restul de 6% a provenit din import.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.

Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, pretul final va urca cu procente cuprinse intre 3% si 5% pentru fiecare etapa de majorare a pretului din productia interna.

Pentru populatie si pentru producatorii de caldura livrata acestora, tariful actual al gazelor produse in Romania va fi mentinut pana in 1 iulie 2013, cand va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Urmatoarea crestere pentru aceasta categorie de consumatori va avea loc in 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.

In 1 ianuarie 2014, pretul gazelor din productia interna livrate populatiei si producatorilor de energie termica va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi sa creasca la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie si la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape integral de OMV Petrom si Romgaz Medias.
In cazul companiilor, perioada de eliminare a tarifelor reglementare va putea fi prelungita cu un an, pana in 31 decembrie 2015, daca autoritatie vor constata diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne de gaze si pretul european de import.

Aceste majorari de pret vor fi insotite de suprataxarea veniturilor compaiile de petrol si gaze, masura anuntata de mai mult timp de Guvern.

"Efectele preconizate vor fi comensurate corelativ cu aparitia pachetului legislativ privind taxarea si impozitarea activitatilor din industria petroliera, respectiv a schemei de sprijinire a consumatorilor vulnerabili", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.