Publicatia Der Spiegel, preluata de AFP, mentioneaza ca "expertii guvernamentali" din Germania si Franta apreciaza ca guvernul portughez nu se va mai putea, in curând, finanta de pe piete.

"A fost tras semnalul de alarma atunci cand Portugalia a propus dobanzi de 3,69% pentru o emisiune de obligatiuni scadente la sase luni. Pentru comparatie, in aceeasi zi, Germania a plasat pe piata obligatiuni cu scadenta la zece ani si dobanzi de 2,87%", notează Der Spiegel.

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia este considerata de analisti ca urmatoarea tara care ar putea cere ajutor international, in pofida masurilor severe de austeritate implementate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar.

The Telegraph scrie ca valoarea ajutorului financiar s-ar putea ridica la 80 de miliarde de dolari, iar Marea Britanie ar putea fi fortata sa acopere o parte dintre costuri.

Oficiali locali: Portugalia nu are nevoie de ajutor

In replica la informatiile aparute pe piata, un purtator de curvant al guvernului de la Lisabona spune ca Portugalia nu este presata de Germania si de Franta sa cearca sprijin financiar, precum Grecia sau Irlanda.

"Povestea nu are niciun fundament, este falsa", a afirmat purtatorul de cuvant, citat de Reuters. El a adaugat ca Portugalia se concentreaza pe sprijinirea cresterii economice.

De asemenea, in Germania, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a declarat ca Berlinul nu face presiuni asupra nimanui pentru a accepta ajutor.