La Cazinoul din Mamaia, o priveliste de poveste ne taie rasuflarea, de parca am pasi pe gheata direct intr-o poveste nordica.

Strabatem o pasarela lunga, de 200 de metri si intram in acest tinut de-un alb imaculat, cu mare grija ca visul sa nu se destrame.

In capatul de sud al statiunii Mamaia, marea ne uimeste din nou. Pescarul care si-a lasat barca aici la malul marii si-o va recupera cel mai probabil abia la primavara. Ambarcatiunea lui este prinsa intr-o carcasa de gheata cu o grosime de cel putin 40 de cm.

De marea inghetata se bucura si cateva fete bisericesti. Este o minune sa poti pasi pe apa.

Din nefericire, insa, gheata nu iarta vietile plapande. I-au cazut deja prada, pe litoral, cateva lebede, care si-au cautat cu disperare adapost langa diguri. Doar una dintre ele a fost salvata.

Pe asa un ger, in pericol sunt si animalele fara stapan, din toate zonele peste care gerul a pus stapanire.

In Delta Dunarii, canalele navigabile sunt acum drumuri de gheata. Peste tot sunt barci prinse in menghina sloiurilor si oameni care au pornit-o la picior, peste ape, ca pe sosea.

Altfel nu au cum sa se aprovizioneze. In ajutorul lor a fost trimis cel mai mare spargator de gheata din zona, dar abia isi face drum, spre Tulcea.

In Insula Mare a Brailei, alta situatie limita. Gheata compacta a oprit cursele bacurilor, definitiv. Oamenii asteapta degeba pe mal.

Mii de oameni sunt rupti de lume, cel putin pana luni, pentru ca niciun bac nu va traversa Dunarea.