Dupa o luna de ger in care ne-am incalzit cum am putut, a venit vremea platilor. Cei care au avut in locuinte o centrala pe gaze vor da cu aproximativ 20% mai mult fata de ianuarie 2009. Si asta in conditiile in care pentru o saptamana, cand a fost codul galben de ger, industria nu a mai primit gaze.

Cine nu are insa centrala, a incins prizele. Pentru un apartament de 2 camere, factura la electricitate va fi mai mare in medie cu 15 lei daca am imblanzit frigul din casa cu calorifere electrice, de exemplu. Consumul maxim de curent este de 9.000 de megawati, iar in ianuarie am fost aproape de acest varf, spun specialistii. "S-a ajuns la un consum maxim de 8.300, deci e o crestere relativ mare de consum. Ar fi cam 20%", spune Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic National.

In aceasta categorie intra si energia termica. Fata de luna trecuta, cresterea va fi de peste 20%. Cei care nu vor simti o diferenta prea mare la plata utilitatilor, fie au stat in frig si n-au consumat prea multa caldura sau electricitate, fie si-au izolat termic apartamentele si au redus pierderile de pe reteaua de termoficare. Termocentralele au lucrat la capacitate maxima. De exemplu, cele din Bucuresti produc de sapte ori mai multa electricitate si agent termic decat vara.

Cei mai ghinionisti sunt insa cei care au vecini cu sistem propriu de incalzire. "Pot sa apara si diferente de procente. Acolo unde procentul de debransare este mai mare, diferentele sunt mai mari", explica Nicolae Niculescu, director tehnic RADET.

Asadar, in comparatie cu luna trecuta, factura va fi in medie cu 20% mai mare. Costurile totale pot creste cu 55 de lei pentru cei fara centrala si cu 40 de lei pentru cei cu centrala proprie.