Noaptea de duminica spre luni a fost cea mai friguroasa din acest an cu minime atinse si de minus 34 de grade si cu maxime de minus 6 grade. Prognoza pentru astazi nu este imbucuratoare, iar gerul va continua.

„Din cauza conditiilor meteorologice, cele mai grele cel putin din ultimii zece ani si a faptului ca in mai multe localitati din tara caldura si apa calda s-au scumpit mult fata de ianuarie 2009, estimam ca facturile pe aceasta luna vor fi cele mai mari din ultimii ani”, a comentat Radu Opaina.

„Sa nu uitam ca gigacaloria s-a scumpit foarte mult in Alba Iulia, Mangalia, Brasov, Focsani sau Vaslui”, a mai spus presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

Radu Opaina a mai aratat ca si in Bucuresti, consumul de energie termica a crescut puternic in ultimele zile.

“Sigur ca ma refer la consumul celor care se incalzesc pentru ca sunt multi care, din pacate, fac economii drastic pentru ca nu isi permit sis tau in frig”, a declarat reprezentantul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.
“Economia asta este foarte grava pentru ca ii afecteaza si pe vecinii lor care trebuie sa consume mai mult ca sa se incalzeasca asa cum trebuie si afecteaza si blocurile pentru ca trebuie si ele incalzite ca sa reziste asa cum trebuie”, a mai spus Opaina.

La randul sau, Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, a explicat ca in Capitala nu crede ca facturile vor creste foarte mult.

“Chiar nu cred ca vine apocalipsa facturii la caldura pe ianuarie. Din ce mi-a comunicat mie seful RADET consumul pe tot Bucurestiul, in ansamblu, este in scadere fata de ianuarie 2009 si nu in crestere”, a declarat pentru incont.ro Mereuta.

El a adaugat ca in scenariul in care gerul va continua si in urmatoarele zile este totusi posibila o scumpire maxima de 10-12% comparativ cu nivelul platit in ianuarie 2009.

“In Bucuresti ca in Bucuresti, dar in Botosani si in general in Moldova cred ca vor fi scumpiri foarte mari”, a mai comentat acesta.

Facturile pe intretinerea din ianuarie ar urma sa vina undeva pe 15 februarie.

In prezent, este inca in vigoare avertizarea de cod portocaliu a meteorologilor si pentru noaptea urmatoare (25 - 26 ianuarie) cand in judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna se vor inregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor cobori sub minus 26 de grade.
 
In Bucuresti, la ora transmiterii acestei stiri, sunt probleme cu alimentarea cu energie termica in anumite sectoare. Cele mai grave par cele din sectorul 3, unde oficialii RADET vad un punct nevralgic.

Costuri intretinere decembrie 2009 – ianuarie 2010

Tip

 

Numar persoane

Costuri intretinere decembrie  

Costuri estimative intretinere ianuarie

Garsoniera

1

100 lei

120 lei

Apartament doua camere

2

175 lei

210 lei

Apartament trei camere

3

240 lei

288 lei

Apartament patru camere

4

310 lei

372 lei

Sursa: Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania

Nota: Datele sunt valabile pentru apartamentele care au contoare individuale de apartament (apa rece, apa calda) si sunt fara centrala termica de apartament sau de bloc. Au o marja de eroare de plus sau minus 10%