Laszlo Borbely a explicat ca intr-o saptamana, de cand a fost lansat programul, s-au eliberat catre Remat-uri 26.800 de vouchere, iar in acelasi timp romanii au predat deja nu mai putin de 10.000 de masini.

 Ultimele estimari ale autoritatilor indicau un numar de 60.000 de masini casate in intreg programul Rabla 2010.

"Peste 1.300 de masini zilnic sau si mai mult, ca nu au fost toate zile lucratoare, deci 2.000 de masini zilnic, adica o treime din masinile care au fost predate tot anul trecut. Iata ce inseamna sa ai un program care este atractiv, care ii intereseaza pe oameni, care a fost si comunicat din timp, pentru ca altfel nu veneau 10.000 de oameni intr-o saptamâna, daca nu stiau ce sa faca. Eu sunt convins ca va fi un program de succes", a spus ministrul Mediului.

De altfel, el vrea sa extinda programul "Rabla" si la institutii si autoritati locale si spera sa isi convinga colegii din Guvern sa renunte la interdictia legala care exista in acest sens.

"Am discutat si cu autoritatile locale si centrale - si o spun in premiera - o sa discutam la nivelul Guvernului acest lucru. Eu sper sa ii lamuresc pe colegii mei din Guvern sa faca o exceptie la autoritatile locale si centrale, ca in cazul in care predau aceste masini sa aiba posibilitatea si autoritatile sa ia masini noi, pentru ca stiti foarte bine ca este o interdictie la nivel de Hotarâre de Guvern. Cred ca este benefic, nu impieteaza asupra bugetului si putem stabili unele limite, evident, deci putem spune sa nu ia masini de lux, ci pâna la o anumita suma, dar, daca au predat trei masini sau sase masini, sa aiba posibilitatea sa achizitioneze o masina la un pret rezonabil", a mai explicat ministrul.

El a aratat ca interdictia se refera la cumpararea de masini noi in acest mod, nu la posibilitatea de a preda masinile vechi.

Ministrul a precizat ca si institutii precum Politia sau primariile ar trebui sa aiba posibilitatea de a se dota cu masini noi, subliniind ca exista un interes general ca sa dispara masinile uzate.

"Programul Rabla" a inceput joia trecuta, dupa ce Guvernul a relansat campania de casare a masinilor vechi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmand ca acest program a fost modificat, astfel ca un proprietar poate casa mai multe masini. 

Romanii au luat cu asalt centrele de casare pentru a pune mana pe tichetul dat de stat, pe care sa il vanda apoi cat mai repede. Cei mai multi cer 1.800 de lei pentru un voucher, dar daca vor obtine 1.000 - 1.500 de lei se pot considera norocosi!

Odata cu startul programului "Rabla" din acest an, care permite folosirea a trei vouchere pentru achizitia unei masini noi, au aparut si anunturile de vanzare/cumparare pentru aceste tichete valorice.

Noutatea din 2010 este ca pentru fiecare rabla casata se primeste un voucher in valoare de 3.800 lei, iar acest tichet este transmisibil, cu alte cuvinte poate fi vandut/cumparat in mod legal.

Pentru achizitia unei masini noi, se pot folosi trei vouchere, reducerea pe care o poti obtine astfel la cumpararea unui autoturism nou fiind de 2.800 euro.