Potrivit Statisticii, castigul salarial mediu brut a fost, in luna analizata de 1.962 lei.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%.

Scaderile salariului mediu net in mai fata de aprilie au fost cauzate de acordarea, in lunile anterioare, de premii ocazionale (inclusiv premii anuale, prime de Paste), de nerealizarile de productii ori incasari mai mici, de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare.

Cele mai semnificative reduceri s-au inregistrat in telecomunicatii, cu 13,8%, si in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, cu 12%.

In luna mai au fost si salarii care au crescut, fie ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, sau a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic.

Astfel, majorari salariale au avut loc in activitatile de fabricare a produselor din tutun, cu 11,4%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 5% si 10%, si in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, transporturi aeriene, intre 3% si 5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale salariilor, in sanatate si asistenta sociala (0,4%) si administratie publica (0,3%).

In invatamant, castigul salarial mediu net a fost cu 2,4% mai mic din cauza acordarii, in lunile precedente, in unele unitati, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si ca urmare a participarii salariatilor la greva, a precizat INS.