Procurorii si politistii fac 47 perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Constanta, Vaslui, Bacau si Arges, pentru prinderea unor cetateni romani si straini, care au actionat atat in Romania, dar si in Japonia, Germania, Olanda, Belgia si Italia, potrivit unor surse din randul anchetatorilor, citate de Mediafax.

Pana la acest moment, oamenii legii au gasit, in urma perchezitiilor, peste 150.000 de euro, doua kilograme aur in lingouri, tablouri si laptopuri, pe care le-au ridicat de la locuintele suspectilor.

Conform anchetatorilor, gruparea a vizat banci din Statele Unite ale Americii si din Oman.

Sursa citata precizeaza ca, o data ce un membru al grupului infractional spargea sistemul de protectie al bancii, erau copiate datele unor carduri, aferente conturilor unor mari corporatii si, imediat ce erau obtinute astfel de date, cardurile erau clonate si distribuite catre alti membrii ai gruparii.

Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua in mod organizat intr-un interval de timp stabilit, astfel incat bancile de unde se efectuau retragerile sa nu lucreze, suspectii alegand zilele nelucratoare. Mai mult, potrivit anchetatorilor, se efectuau retrageri atat de pe teritoriul mai multor localitati din Romania, dar si de pe teritoriul altor state europene, concomitent.

Spre exemplu, in 2 decembrie 2013, au fost retrasi de pe teritoriul Romaniei 3,6 milioane de dolari, iar in 20 decembrie 2013 au fost retrasi din Japonia, de catre aceeasi membri ai gruparii, noua milioane de dolari. in total, gruparea a produs prejudicii de peste 12,6 milioane de dolari

La actiune participa delegati IGPR – BCCO Bucuresti, Serviciul de Combatare al Criminalitatii Informatice cu sprijinul SRI, DIPI, DOS si al Jandarmeriei Romane.