"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii de implementare prevazuti in lege nu a fost atins, desi in lege au fost prevazute termene concrete. Astfel ca Guvernul a fost nevoit, desi nu a dorit, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Totodata, avem stabilit un plan de actiune ca acesti pasi sa fie implementati", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, potrivit Agerpres.

In trei luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, in iunie 2015, trebuia constituita o comisie de insolventa la nivel central, a explicat Suciu. Faptul ca aceasta comisie nu a fost constituita a dus la alte intarzieri in lant.

"Astfel ca suntem intr-un calendar imposibil de implementat. Consideram legea oportuna, dar trebuie sa fie functionala. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa usor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC trebuie sa vina cu raportari trimestriale pentru implementarea acestui plan", a adaugat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane in cadrul ANPC si a 140 de persoane in comitetele de insolventa. In plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca inca 600 de judecatori si sa angajeze 750 de grefieri.

Deputatul PSD Ana Birchall este de parere ca amanarea implementarii legii insolventei persoanelor fizice reprezinta o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare.

"Pentru mine este de neinteles de ce institutiile cu atributii in elaborarea normelor metodologice nu au dus la indeplinire toti pasii ramasi, astfel incat legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata la termenul prevazut in lege, iar debitorii persoane fizice sa poata beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevazut la redactarea proiectului de lege. Am facut mai multe interpelari la Guvern si la institutiile abilitate pentru a preintampina acest deznodamant, dar fara rezultat", a declarat Birchall.  

Deputatul social-democrat isi manifesta nedumerirea fata de motivele invocate pentru amanarea intrarii in vigoare a legii insolventei persoanelor fizice.  

"Dupa ce m-am luptat un an si jumatate pentru adoptarea acestei legi, trecand peste tot felul de incercari de blocare a ei in diferite comisii, nu inteleg de ce se tergiverseaza, nejustificat, punerea ei in aplicare. Institutiile abilitate au avut la dispozitie sase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate in cateva zile daca exista reala vointa la nivel institutional. Nu vreau sa cred ca se doreste pedepsirea romanilor sufocati de datorii, refuzandu-li-se dreptul la o redresare financiara. Cei care au decis amanarea proiectului sunt direct raspunzatori in fata romanilor care asteptau ca acest act normativ sa le permita iesirea din necazul financiar in care au intrat, fara voia lor", mai spune Ana Birchall. 

Legea privind insoventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in mai si publicata in Monitorul Oficial in iunie.

Potrivit initiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, legea ofera un ajutor romanilor de buna-credinta, "sufocati de datorii".

Acestia vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal si vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.

In momentul deschiderii procedurii de insolventa, se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta nu mai poate fi inceputa, se acorda preferinta planului de rambursare si nu lichidarii bunurilor, se suspenda de drept acumularea dobanzilor, penalitatilor si majorarilor de intarziere dupa momentul initierii procedurii de insolventa si debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se intinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu inca un an.