"Proiectul reglementeaza perioadele si durata de desfasurare a activitatilor ce au loc in cadrul unitatilor de educatie prescolare, in acord cu legislatia si standardele existente pe plan national si international si in raport cu varsta copilului si aptitudinile acestuia. Mai mult, noile prevederi vin in sprijinul familiilor care apeleaza la acest tip de servicii, prin introducerea obligatiei unitatilor de a organiza retele de suport profesional care, prin servicii specializate de consiliere psihologica, sociala si de sanatate, ajuta la imbunatatirea aptitudinilor parentale ale acestora", explica Ministerul Muncii.

Acelasi proiect prevede ca programul de functionare a unitatilor/structurilor/sectiilor in care se ofera servicii de educatie anteprescolara este flexibil, urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor si poate fi normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor), prelungit (10 ore pe zi) sau saptamanal (de luni pana vineri).

Programul de functionare a creselor va fi de luni pana vineri, in intervalul orar 6.00 - 18.00.

Actul normativ mai stabileste ca in cadrul unitatilor/structurilor/sectiilor cu program saptamanal, serviciile pot fi furnizate pe timpul noptii numai in situatii deosebite si de urgenta ale parintilor/reprezentantilor legali, respectiv program de lucru pe timpul noptii pentru ambii parinti sau familii monoparentale, urgente medicale sau deces in familie.

De asemenea, se recomanda ca in grupa mica sa fie inscrisi copii de pana la un an, in grupa mijlocie - copii de unu-doi ani, iar in grupa mare - de doi-trei ani.

O alta recomandare se refera la constituirea grupelor eterogene si repartizarea fratilor si prietenilor de varste diferite in aceeasi grupa.

Unitatile de educatie anteprescolara cu program prelungit si saptamanal vor functiona pe tot parcursul anului, inclusiv in timpul vacantelor scolare, perioada in care nu se organizeaza proces instructiv-educativ. Acestea vor putea fi inchise temporar, cu acordul inspectoratului scolar si cu informarea parintilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curatenie, reparatii sau dezinsectie.

Dupa inscrierea copilului la cresa, in vederea adaptarii, parintele/reprezentantul legal il vor putea insoti pe o perioada de maximum 15 zile.

Parintii/reprezentantii legali ai caror copii beneficiaza de servicii in crese si alte unitati de educatie timpurie anteprescolara publice sunt obligati la plata unei contributii lunare a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului, in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu lunar brut cumulat al parintilor/reprezentantilor legali calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului.

Vor fi scutiti de la plata contributiei, sarcina fiind preluata de bugetul local, parintii/reprezentantul legal care au in ingrijire copii care sunt expusi riscului de separare de familie si au aprobate planuri de servicii.

"Valoarea contributiei nu poate depasi 20 la suta din costul mediu lunar de intretinere in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolara", se arata in documentul adoptat de Guvern.