Executivul spune ca masura a fost luata pentru cresterea motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate. 

"Totodata, prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent - 25% - cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", precizeaza Guvernul. 

Cresterile salariale vizeaza personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. 

De asemenea, de aceste majorari salariale beneficiaza si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor de expertiza medicale aflate in subordinea Caselor teritoriale de Pensii.

"Se majoreaza cu acelasi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunara bruta lunara in functie de care se acorda bursa de rezidentiat. Aceasta modificare va conserva dreptul medicilor rezidenti de a beneficia si dupa majorarea salariala decisa astazi de bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei", precizeaza Biroul de Presa al Guvernului. 

Actul normativ mai prevede includerea medicilor rezidenti in categoria tinerilor specialisti din sanatate care pot beneficia de inchirierea unei locuinte ANL.