Ordonanta modifica si completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, scrie Mediafax.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale. Aceasta schema de sprijin a fost deja aprobata de Comisia Europeana.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata pana in 2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

Intrebat de jurnalisti cu cat se va scumpi energia electrica pentru consumatorii casnici urmare a acestei scheme, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a avansat o crestere a tarifului de 2,5% incepand cu anul viitor.

"Calculele efectuate de noi pe un scenariu despre capacitatile care se vor pune in functiune in 2012, inclusiv productia de energie din surse regenerabile care este sustinuta, ne arata un impact de pana in 2,5% pentru anul viitor, aplicat probabil de la 1 ianuarie. Practic, in momentul de fata, factura medie la un consumator casnic este in jurul a 50 lei, deci majorarea de 2,5% pe care o implica schema de certificate verzi inseamna 1,25 lei in factura unui consumator casnic", a spus Plavetti.

El a precizat ca ANRE a analizat mai multe scenarii privind scumpirea energiei electrice si ca procentul de 2,5% a avut cea mai mare probabilitate, dar ca nivelul depinde si de "cum va bate vantul anul viitor".

"S-ar putea sa bata bine sau mai putin bine", a afirmat seful ANRE.

El a mai sustinut ca investitiile potentiale in domeniu se cifreaza la peste cinci miliarde euro.

Reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE) au declarat, la inceputul lunii octombrie, ca Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate.

"Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului si ministrului Economiei", a afirmat Ionel David, public affairs consultant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).

Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la Comisia Europeana, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE aprecia ca pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicarii legii.

Citeste si:

Un secret vestimentar: De ce purta Jobs bluza neagra si pantaloni de blugi

In Romania e mai greu sa faci afaceri decat in Kirgistan. Ai nevoie de 222 de ore ca sa completezi fise de taxe VIDEO