Astfel de privilegii incalca legea suprema a tarii, reiese din comunicatul Executivului. In plus, bugetul va fi dezechilibrat de o asemenea decizie, care vine dupa o avalansa de majorari salariale si de pensii declansata tot de Legislativ.

Prin legea care le da pensii speciale alesilor locali, cel putin 16.000 de fosti, actuali si viitori primari, viceprimari si sefi de consilii judetene ar primi mai multi bani.

Numai in 2016 suma ar fi de aproape o jumatate de miliard de lei. Asa ca deficitul ar sari de 3%, maximul aprobat de Comisia Europeana.

Sa nu uitam ca in toamna, parlamentarii au votat pe banda rulanta majorari salariale.  

Mai intai pentru profesori, 25%, apoi pentru medici 15 procente. Cand ceilalti bugetari din administratie au facut scandal, au primit si ei 10% in plus la salariu. Toate aceste cheltuieli suplimentare pentru buget vin dupa ce acelasi Parlament a votat si scaderea TVA-ului de la 24 la 20%.  

Adrian Benta, consultant fiscal: "Pe termen scurt, evident, incasarile la TVA vor fi mai putine. Pe termen lung am putea sa avem o conformare mai buna a contribuabililor evazionisti, dar toate aceste masuri trebuie sa fie in primul rand combinate si cu inspectii ale ANAF-ului"

Guvernul ar pregati, se pare, in sedinta anuntata pentru 30 decembrie, majorarea salariului minim de la 1050 la 1200 de lei. Masura va avea insa un impact mai mare asupra mediului privat.  

Pe principiul "cine-mparte, parte-si face", deputatii si senatorii si-au aprobat si ei pensii speciale, insa legea a fost retrimisa de Presedintele Iohannis inapoi in Parlament.

Mai nou, un proiect de act normativ depus tot in Legislativ, pregateste si pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, cu o vechime de 30 de ani, o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.