In aceste conditii, conform unui document citat de Mediafax, cladirea, aflata pe Bulevardul Primaverii nr. 50 din Bucuresti, va fi trecuta din domeniul public in cel privat al statului si oferita la vanzare.

"Din analiza activitatii curente a rezultat ca, practic, acest imobil nu este folosit destinatiei legale, in cel mai bun caz existand 3-4 delegatii oficiale pe an care il utilizeaza. In raport cu specificul si cu structura sa functionala, a rezultat ca valorificarea prin inchiriere a imobilului din Bd. Primaverii nr.50, fie din perspectiva apartenentei sale la domeniul public, fie din cea a apartenentei la domeniul privat al statului, nu este rentabila. Costurile de intretinere si administrare ale cladirii sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor platite de cei care il folosesc, aspect care conduce la concluzia ca inchirierea acestei cladiri devine neatractiva in raport cu piata concurentiala", se arata in document.

In aceste conditii, a rezultat faptul ca singurul "demers responsabil" din partea RA-APPS pentru valorificarea in bune conditii a imobilului este, conform documentului, trecerea sa din domeniul public in proprietatea privata a statului si includerea pe lista imobilelor propuse la vanzare.

Palatul Primaverii dispune de un teren aferent ramas de 14.830 metri patrati. O parte din terenul din fata cladirii este delimitat cu un gard pe care sunt amplasate panouri cu inscriptia "Terenul este proprietatea ambasadei statului Kuweit".

Conform datelor istorice, Palatul Primaverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lazarescu in 1964-1965 dupa indicatiile sotilor Ceausescu, iar Elena Ceausescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor si a mozaicurilor, avand piscina, solar si sauna.

Dupa revolutia din 1989, la TV au fost prezentate imagini din cladire, in care sotii Ceausescu locuisera in ultimii 25 de ani de viata, inclusiv cu baia in care robinetele erau din aur.

Guvernul distruge bunuri care au apartinut familiei Ceausescu si care nu au putut fi vandute la licitatie, intre care covoare, haine sau incaltaminte

Bunurile care au apartinut familiei Ceausescu, provenite din cadouri si confiscari, care nu au putut fi vandute de stat prin licitatie din cauza gradului ridicat de uzura, precum oglinzi, covoare, imbracaminte si incaltaminte, vor fi distruse de catre RA-APPS, in baza unui mandat acordat de Guvern, scrie Mediafax.

Inainte de a incepe operatiunea de distrugere, Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), conform unui document citat de Mediafax, va forma o comisie compusa din reprezentanti ai regiei si ai ministerelor Culturii si Muncii si va inventaria toate aceste bunuri care nu au putut fi vandute prin licitatie, urmand sa le foloseasca pentru dotarea vilelor de protocol, sa le imprumute muzeelor sau sa le acorde gratuit serviciilor publice de asistenta sociala.

Bunurile care, insa, nu vor fi astfel valorificate si cele aflate intr-o stare avansata de degradare, care nu pot fi valorificate, vor fi distruse de catre RA-APPS.

In documentul citat se arata ca, in baza Sentintei Penale definitive 1/1989 a Tribunalului Militar Sectorial Bucuresti, prin care s-a dispus confiscarea totala a averii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, in proprietatea RA-APPS au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri si confiscari, din care cea mai mare parte a fost vanduta in perioada 1999-2001 prin licitatii, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignatie. Bunurile ramase au fost din nou scoase la licitatie, dar fara sa mai fie vandute.

"Unele bunuri devenite proprietate de stat prin confiscare, ramasa in urma valorificarii prin licitatie si consignatie, sunt uzate fizic si moral si constau in dulapuri, oglinzi, covoare, confectii, metraje, imbracaminte, incaltaminte, iar starea este influentata de vechimea lor si de mutarea in diverse depozite incepand cu anul 1990, astfel ca unele dulapuri au usile crapate, oglinzile sunt matuite, covoarele sunt intr-o stare avansata de degradare (cu toate ca s-au facut numeroase dezinsectii), obiectele din sticla sunt ciobite, confectiile, metrajele, incaltamintea sunt deteriorate", se arata in document.

Bunurile au fost depozitate si mutate incepand cu 1990 in diferite locuri, respectiv subsolul Clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertatii, fosta sucursala Bucurestii Noi, subsolul Ana Aslan - sectia Otopeni.

Argumentul Guvernului pentru distrugerea acestor bunuri este ca, din cauza vechimii si a uzurii, vanzarea prin licitatie nu ar acoperi cheltuielile cu organizarea licitatiilor.